EkonomiManşet

Rapor: İran, Nükleer Program Üzerindeki Son Kısıtlamayı Kaldırdı

 İran, nükleer tesislerinin uranyum metali üretme sürecine başladığını duyurarak nükleer programına getirilen son sınırlamayı kaldırdı .

İran’ın Viyana Uluslararası Örgütler Daimi Temsilcisi Kazem Gharibabadi’nin geçtiğimiz günlerde Tahran’ın uranyum metali üretimi için yakıt geliştirme sürecine başladığını duyurduğunu açıkladı.

Uranyum metali üretimi, nükleer enerjinin barışçıl kullanımını savaş kullanımından ayıran son sınırlamadır.

İranlı yetkilinin açıklaması, gelecek dönem başkanı Joe Biden yönetimini Trump yönetiminin Tahran’a uyguladığı yaptırımları derhal kaldırmaya ve 2015 nükleer anlaşmasına yeniden katılmaya teşvik etmeyi amaçlıyor .

Askeri uzman Yuri Lyamin gazeteye şunları söyledi: “İran parlamentosu, 2020 yılının Aralık ayında, yaptırımların kaldırılması ve İran halkının çıkarlarının korunması için stratejik bir planla ilgili bir yasa çıkardı ve bu, hükümet ve Atom Enerjisi Örgütü İran’ın belirli bir zaman dilimi içinde alması gerekir. “

“Bu adımlar arasında özellikle yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimi, yeni uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin kurulması ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na ek protokolün gönüllü olarak uygulanmasının reddedilmesi yer alıyor.”

Lyamin, “Yasanın maddelerinden biri, İsfahan’da bir uranyum metal fabrikasının beş ay içinde açılmasını şart koştuğunu belirterek,” Yasanın başlığı bile Tahran’ın Avrupa Birliği ve ABD Başkanı seçilen Joe Biden’e bir teklif verdiğini açıkça gösteriyor. meydan okuma: JCPOA’ya uymaya geri dönün, Trump’ın uyguladığı yaptırımları kaldırın ve ardından İran da yükümlülüklerine uymaya devam edecek. Aksi takdirde, İran’ın nükleer programı, onu durduracak yapay sınırlar olmaksızın bir güçlenecektir. “

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İran’ın nükleer programına  ilişkin tutumu konusunda Biden yönetimi ile müzakere etmek üzere Washington’a özel bir elçi atamayı planladığını kaydetti .

Tel Aviv’in Washington’a özel bir elçi atamayı planladığını bildirdi ve bu pozisyonu işgal etmeyi teklif eden bazı adayların İsrail’in şu anki ABD Büyükelçisi Ron Dermer ve mevcut Mossad Direktörü Yossi Cohen olduğunu açıkladı.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.