Manşet

İran, Suriye’deki ABD Saldırılarını Kınadı, Irak’taki Saldırıları Yalanladı

İran, Cumartesi günü Suriye’deki İran destekli milislere yönelik ABD hava saldırılarını kınadı ve Irak’taki ABD hedeflerine yönelik roket saldırılarının sorumluluğunu reddetti .

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif Cumartesi günü konuk Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşmede ABD saldırılarını “yasadışı ve Suriye’nin egemenliğinin ihlali” olarak kınadı.

Basında çıkan haberlerde Zarif, Irak’taki bazı son saldırı ve olayların şüpheli olduğunu ve İran-Irak ilişkilerini ve Irak’ın güvenliğini ve istikrarını bozmak için tasarlanabileceğini söyledi. “

Zarif, “Irak hükümetinin bu olayların faillerini bulması gerektiğini vurguluyoruz.” Dedi.

Devlet medyasında çıkan haberlere göre Hüseyin, Bağdat’ın bu ülkedeki olayların iki ülke arasındaki mükemmel ilişkileri bozmak için kullanılmasına izin vermeyeceğine dair güvence verdi.

Hüseyin, İran’ın donmuş fonları konusundaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve Bağdat’ın Tahran’ın fonlarına erişimini kolaylaştıracağını da sözlerine ekledi. ABD yaptırımları nedeniyle Irak’ta İran’ın 6 milyar dolarlık fonları bloke edildi.

İran’ın en üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Shamkhani, Hüseyin ile daha önce görüştü ve Cuma günü ABD hava saldırılarının bölgede terörü teşvik ettiğini söyledi.

Irak dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İranlı yetkililerle “ilişkileri dengeleme ve gerginlik ve tırmanmayı önleme yolları da dahil olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere” İran’da bulunuyor.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.