AvrupaManşetOrtadoğuSiyaset

İranlı Komutan İntikam Sözü Verdi

Üst düzey bir komutan Cuma günü yaptığı açıklamada, insansız hava aracı gerginliğinin birinci yıldönümünde artan gerilim nedeniyle ABD’nin üst düzey general Kasım Süleymani’yi öldürmesinin İran direnişini caydırmayacağını söyledi.

ABD, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü lideri Süleymani’yi 3 Ocak 2020’de Irak’ta öldürdü. Washington, onu İran yanlısı milislerin bölgedeki ABD güçlerine planlayıcı saldırıları yapmakla suçlamıştı.

ABD’nin insansız hava aracı saldırısından günler sonra İran, ABD kuvvetlerinin konuşlandırıldığı bir Irak hava üssüne roket saldırısıyla misilleme yaptı ve yüksek alarm durumundaki İran güçleri yanlışlıkla Tahran’dan kalkan Ukraynalı bir yolcu uçağını düşürdü.

Süleymani’nin elit Kudüs gücünün başına geçmesini sağlayan Esmail Ghaani, Cuma günü İran’ın hala yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

Tahran Üniversitesi’ndeki yıldönümünü kutlamak için televizyonda yayınlanan bir etkinlikte, “Kendi evinizin içinden, suçunuza misilleme yapacak biri ortaya çıkabilir” dedi.

“Amerikan fitnesi, Kudüs kuvvetini direniş yolunda ilerlemekten caydırmayacak” dedi.

BD’li yetkililerin, birinci yıldönümünden önce İran’a caydırıcı bir mesaj olduğunu söylediği iki Amerikan B-52 bombardıman uçağı Çarşamba günü Orta Doğu üzerinde uçtu.

Perşembe günü, İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ı İran’a saldırmak için bahane uydurmaya çalışmakla suçladı ve Tahran’ın kendisini güçlü bir şekilde savunacağını söyledi.

İran’ın Lübnan, Irak, Suriye, Yemen ve Gazze’deki bölgesel müttefikleri ve hareketlerinin temsilcileri de Cuma günkü yıldönümü etkinliğinde konuştu.

REUTERS

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.