Manşet

Ghannouchi, Cumhurbaşkanının Milletvekili Atamalarını Reddedemeyeceğini Söyledi

Parlamento Başkanı Rached Ghannouchi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tunus cumhurbaşkanının rolü “sembolik” olduğu için hükümet bakanlarının atamasını onaylama veya reddetme hakkına sahip olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Kais Saied, Başbakan Hichem Mechichi tarafından aday gösterilen bazı onaylanmış hükümet üyeleriyle ilgili çekinceler nedeniyle 26 Ocak’ta Parlamento’da kendilerine güven oylaması verildikten sonra yeni bakanların görev yemini etmelerine izin vermeyeceğini söyledi. .

Mevcut siyasi çıkmaz, ülkede eşi görülmemiş bir anayasal krize neden olma tehdidinde bulunuyor.

Zoom ile ilgili sanal bir röportajda Ghannouchi, “Başkan, yeni bakanlar ekibinin yemin etmesine izin vermeyi reddediyor ve bu nedenle de bakanlık değişikliklerini reddediyor,” dedi.

“Cumhurbaşkanı, bazı bakanların atanmasını kabul etme ve diğerlerini reddetme hakkına sahip olduğuna inanıyor. Bu, başkanlık ve parlamento sistemleri arasında karışma sorunudur.”

Tunus, 2014 anayasasında, iktidar partisi tarafından aday gösterilen başbakana geniş yürütme yetkileri veren revize edilmiş bir parlamento sistemini kabul etti.

Cumhurbaşkanı doğrudan halk tarafından seçilir, ancak yetkileri esas olarak savunma, ulusal güvenlik ve dış politika konularında sınırlıdır.

2019 seçimlerini kazanan Ennahda Hareketi’nin lideri Ghannouchi, “Parlamenter sistemimiz var ve cumhurbaşkanının rolü sembolik ve yapıcı değil. Yönetim ve kabine meselesi iktidar partisine ait ve öncelikle sorumluluk başbakanın. “

Eylül ayından bu yana teknokratik bir hükümeti yöneten Başbakan Mechichi, partilerin anayasal süreler içinde hükümete başkanlık edecek bir aday üzerinde anlaşamamaları nedeniyle anayasaya göre cumhurbaşkanı tarafından atandı.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.