AvrupaDünyaManşetTeknoloji

FLAŞ GELİŞME! ABD, F-35’in Tam Hız Üretimini Durdurdu

ABD Savunma Bakanlığı(PENTAGON), F-35’in tam oranlı üretimini süresiz olarak durdurma kararı aldı.

398 milyar dolarlık programa ilişkin tam bir üretim kararı, Savunma Bakanlığı’nın satın alma ve idame müsteşarı Ellen Lord tarafından askıya alındı.

Lord’un sözcüsü Jessica Maxwell’in yaptığı açıklamada, teknik zorluklar ve Covid-19’un etkisi, en pahalı ABD silah sisteminin sofistike testlerinin yapılacağı simülasyon tesisinin hazırlanmasını geciktirdiğini söyledi. Lord’un bir diğer notu ise verilecek yeni bir tarihin “bağımsız bir teknik incelemeye dayalı” olacağını söyledi.

Biden ve yardımcıları, Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller ve etrafındaki Trump yanlılarının, geçiş ekibine yeterli brifing veremediklerinden şikayet ettiler.

F-35 programındaki en son aksaklık, Ortak Simülasyon Programındaki operasyonel testlerdeki gecikmeler ile yaşanmıştı. F-35’in IOT & E aşamasını tamamlamak ve tam oranlı üretim incelemesini başlatmak için bu denemelerde kendini kanıtlaması gerekiyordu. Bu kritik, kabaca bir ay süren test aşamasının başlangıçta 2017’de başlaması gerekiyordu. Şimdi, F-35’in 2021 ortasından sonuna kadar Ortak Simülasyon Ortamı’na girmesi pek olası gözükmüyor.

Her üç F-35 varyantı da geçmişte, performans sınırlamaları, aşırı hava koşullarında çalıştırmada zorluklar, tehlikeli kokpit basıncı olayları, kask takılı ekrandaki arızalar, motorun çalışması durumunda ciddi güvenlik endişeleri dahil olmak üzere bir dizi sorunlarla boğuşuyor.

2020 yılının Ocak ayında, Operasyonel Test ve Değerlendirme Müdürlüğünden gelen bir rapor, F-35’in hala 873 çözülmemiş eksiğinin olduğunu doğruladı ve düzenli olarak yeni sorunlar çıkardığını raporladı.

Jetin, önümüzdeki 10 yıl içinde sahaya çıkması muhtemel uçaklar ve füzeler de dahil olmak üzere üst düzey hava savunma sistemlerine karşı koyma yeteneğini değerlendirmesi gerekiyor. F-35 programının potansiyel 3.200 uçağından 600’den fazlası teslim edildi ve ABD Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere dokuz ülkede ordu tarafından kullanılıyor. Ancak yine de en zorlu Rus ve Çin hava savunma sistemleri ve uçaklarına karşı etkinliğini göstermedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.