Manşet

Rusya, ABD’nin İran Anlaşmasına Dönme Niyetini Memnuniyetle Karşıladı

BAE’li mevkidaşı Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile yaptığı görüşmenin ardından Abu Dabi’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, İran ve ABD’nin JCPOA’yı yeniden kurmak için “senkronize adımlar” atabileceğini söyledi.

Bakan, “Joe Biden yönetiminin JCPOA’ya geri dönme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, henüz uygulanmadı, çünkü anladığım kadarıyla ABD’de anladığım kadarıyla, bunun nasıl yapılacağını anlama süreci var.” dedim.

Lavrov, İran ve ABD adına eşzamanlı adımların kimin ileriye doğru ilk adımı atması gerektiği konusundaki anlaşmazlıkların önlenmesine izin vereceğini de sözlerine ekledi.

“Şimdi, yükümlülüklerini yerine getirmeye ilk kimin dönmesi gerektiğine güvenirsek, pazarlık süresiz olarak devam edebilir.” Dedi.

Tam olarak bir yıl sonra, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Tahran’ın nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinin bir kısmını askıya aldığını duyurdu. 5 Ocak 2020’de İran, nükleer programının artık herhangi bir operasyonel kısıtlamayla karşı karşıya olmadığını duyurdu.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, İran’la anlaşmaya geri döneceğini belirtti ancak hem Washington hem de Tahran, diğerini bu konuda yeni bir ortaklık için ilk adımı atmaya çağırdı.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.