Manşet

Türkiye AB ile Çeyrek Asırlık Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi İçin Çabalarını Yoğunlaştırdı

25 yılı geride bırakan Gümrük Birliği uygulamalarında işleyişin iyileştirilmesi, tarım tavizlerinin geliştirilmesi, kamu alımları, e-ticaret ve hizmetleri kapsayacak şekilde anlaşmanın genişletilmesine ilişkin karşılıklı görüşmeler devam ediyor.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 1995’te kararlaştırılan ve 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması‘nın üzerinden 25 yıl geçti. Çeyrek asırlık uygulamalarda işleyişin iyileştirilmesi, tarım tavizlerinin karşılıklı olarak geliştirilmesi, kamu alımları, e-ticaret ve hizmetleri kapsayacak şekilde anlaşmanın genişletilmesine ilişkin karşılıklı görüşmeler devam ediyor.

AA muhabirinin, Ticaret Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar 1 Aralık 1964’te yürürlüğe giren Ankara Anlaşması ile hazırlık, geçiş ve son dönem olarak adlandırılan üç kademede tamamlanacak bir ortaklık ilişkisi kuruldu. Ankara Anlaşması’nın Katma Protokol ile düzenlenen geçiş döneminin tamamlanmasını izleyen dönemde ise Gümrük Birliği’ne dayanan “son dönem” başladı.

Türkiye ile AB arasında iki yıl süren müzakereler sonunda 5 Mart 1995’te yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında alınan karar (OKK) uyarınca, Türkiye-AB Gümrük Birliği 1 Ocak 1996’da yürürlüğe girdi.

Gümrük Birliği ile Türkiye ve AB arasında sanayi ürünleri ticaretinde gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları ve eş etkili tedbirler kaldırılırken, Türkiye üçüncü ülkelere karşı “Ortak Gümrük Tarifesi” uygulamaya başladı.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği öncesinde geçiş dönemi düzenlemesi olarak yürürlüğe konulan Gümrük Birliği, tam üyelik perspektifinin hala netleşmemiş olması nedeniyle öngörülenden daha uzun süre yürürlükte kaldı ve 25 yılını tamamlarken, Türkiye için sistemik sorunlar içeren bir ortaklık ilişkisine dönüştü.

AB son yıllarda üçüncü ülkelerle akdettiği yeni nesil serbest ticaret anlaşmaları (STA) kapsamında Türkiye ile olan ortaklık ilişkisinden daha derin tercihli düzenlemeler gerçekleştirdi. Son dönemde Türkiye de üçüncü ülkelerle benzer şekilde daha geniş kapsamlı STA’ları müzakere etmeye başladı.

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.