‘Yunanistan’ın Kıbrıs İle Anlaşmaya Niyeti Yok’ Dedi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Salı günü yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Kıbrıs Rumlarının adanın sorununu anlaşmayla çözmeye niyetlerinin olmadığını söyledi. Ersan Saner, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in Pazartesi günü yaptığı açıklamaya cevaben yorum yaptı.

Saner, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nicos Anastasiades ile düzenlediği basın toplantısında Mitsotakis’in söylediklerini kınadı. Güney Kıbrıs’taki görüşmelerinin ardından yaptıkları ortak bildiride, adanın yeniden birleştirilmesinin “modası geçmiş” garantör sisteminin sona ermesini ve Kıbrıslı Türkleri etnik şiddetten korumak için burada konuşlandırılan Türk askerlerinin Kıbrıs’tan çekilmesini içermesi gerektiğini söylediler.

Saner, “Hayalleri, Türkiye’yi Kıbrıs Adası ve Kıbrıs Türklerinden ayırmak ve bize bir Rum devletine dönüşmekte olan sözde Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinde azınlık hakları olan bir yama yapmaktır.” Dedi. “Daha sonra adayı Yunanistan’ın çıkarlarının hegemonyası altına alacaklar.”

“Yunanistan-Kıbrıs Rum ikilisinin” yeni bir ortaklık kurulmasına hala karşı olduğunu iddia etti. “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federal bir devlet haline gelmesini beklediklerini ve bizim için bu yapıya bir yama olmasını beklediklerini açıkça söylüyorlar.”

Kıbrıslı Türklerin egemen eşitliğinin Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi tarafından reddedildiğini sözlerine ekleyerek, “Bizi alınacak kararların dışında bırakmayı ve zamanında bile sahip olduğumuz veto hakkımızdan mahrum bırakmayı planlıyorlar. 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti. Kıbrıs’ta işgalci bir parti varsa, bizi Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla kovanlar ve karşılıklı devletimizi kendilerininmiş gibi sahiplenenler Rumlar’dır. “

MEM

Exit mobile version