Uygur Meselesi ABD ve Çin’i Gerdi

Cezayir’deki Çin büyükelçiliği, Uygur meselesiyle ilgili “saldırgan” bir ABD büyükelçiliği açıklamasını protesto etti ve bunun “Çin’in içişlerine bir müdahale” olduğunu söyledi.

Pazar günü, Washington’ın Cezayir’deki büyükelçiliği, ABD’deki iki restoran sahibinin, Çin Komünist Partisi’nin (CPC) elinde devam eden Uygur zulmü konusunda müşterileri arasında farkındalık yaratmaya çalışan iki restoran sahibi hakkındaki bir basın haberine bir Facebook bağlantısı yayınladı. Sincan eyaleti.

Pazartesi akşamı, Cezayir’deki Çin büyükelçiliği, ABD diplomatik misyonunu protesto eden başka bir gönderiyle, bunun “Çin’in itibarını sarsma ve içişlerine müdahale etme” girişimi olduğunu söyledi.

Pekin, “ABD büyükelçiliği faaliyet gösterdiği ülkeyle (Cezayir) işbirliğini güçlendirmeye odaklanmalıydı, ancak yine de diğer ülkeleri itibarsızlaştırmanın ve eyaletlerin içişlerine müdahale etmenin bir yolunu düşünüyorlar ki bu kafa karıştırıcı.” Dedi.

Gönderi, “Amerikan Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan anket verilerine göre, Amerikalı Müslümanların yüzde 75’inin ABD toplumunda kendilerine karşı ciddi ırk ayrımcılığı olduğuna inandığını” belirtti.

Çin, 1949’dan beri Uygur Türk Müslüman azınlığın evi olan Doğu Türkistan bölgesini kontrol ediyor ve buraya “yeni sınır” anlamına gelen “Sincan” adını verdi.

Ağustos 2018’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Çin’in Doğu Türkistan’daki gizli kamplarda yaklaşık bir milyon Uygur Müslümanı tuttuğunu bildirdi.

Ancak Çin, uluslararası toplum tarafından “toplama kampları” olarak tanımlanan merkezlerin “mesleki eğitim merkezleri” olduğunu ve “tutukluların kafalarını aşırılık yanlısı fikirlerden arındırmayı” amaçladığını söylüyor.

Resmi istatistikler, Çin’de 23 milyon Uygur olmak üzere 30 milyon Müslüman olduğunu gösterirken, resmi olmayan raporlarda Müslümanların sayısı yaklaşık 100 milyon olarak tahmin ediliyor.

Yıllardır Uygur Müslümanları meselesi Çin ile Washington arasında bir gerilim kaynağı olmuştur. Aylar önce, ABD Temsilciler Meclisi, Pekin’in üretim zincirlerinde Uygur zorunlu işçi çalıştırdığı iddiasının ardından, Sincan bölgesinde üretilen malların ithalatını yasaklayan bir karar taslağını onayladı.

MEM

Exit mobile version