Türkiye, Pakistan’dan Super Mushshak Eğitim Uçağı Alacak

Pakistan’ın Çin ile birlikte geliştirdiği JF-17’nin en gelişmiş sürümü olan JF-17 Blok III savaş uçağının yerel üretimini başlatmak için düzenlenen etkinlikte Türkiye’nin Pakistan’dan alacağı Super Mushshak eğitim uçağı görüntülendi.

IDEF 2017 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda gerçekleştirilen törenle Türkiye, savaş uçağı pilotlarının eğitiminde kullanılacak olan 52 adet Super Mushshak uçağını Pakistan’dan almak için sözleşme imzalamıştı. Pilotların başlangıç eğitimlerinde kullanılan T-41 ve SF-260 uçaklarının yerini alacak Super Mushshak Başlangıç Eğitimi Uçağı ile eğitim maliyetlerinin düşürülmesinin yanı sıra başta akrobasi olmak üzere ekstra özelliklerle eğitim kalite ve kapasitesinin artırılması planlanıyor.

Türk Hava Kuvvetlerinin teslim alacağı ilk Super Mushshak’ın Şubat 2020’de uçuş yapması planlanıyordu. İlk teslimat ise Haziran 2020’de üç uçak olarak gerçekleştirilecekti fakat teslimat ile ilgili kamuoyuna yansıyan bir gelişme olmamıştı. Türkiye’nin toplam 52 adet uçağı 2022 sonuna kadar teslim alması planlanıyor.

1970’li yıllarda İsveç’te havacılık firması olan Saab tarafından tasarlanan ve sonrasında dizayn ve üretim hakları Pakistan’a satılan tek motorlu eğitim uçağı Super Mushshak 10’dan fazla ülkeye ihraç edildi.

uper Mushshak’ın ihraç edildiği ülkeler arasında Azerbaycan’da yer alıyor. Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nde temel uçuş eğitiminde kullanılacak olan Super Mushshak uçaklarından 10 adet sipariş verilmişti. Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nde görev yapmak için eğitim alan askeri pilotlar 2019 yılı eğitim planlaması kapsamında uçuş eğitimlerine Super Mushshak uçakları ile Nisan 2019’da başlamıştı.

DEFENCE TURK

Exit mobile version