Türkiye ile Rusya Arasındaki Ticaret Demir Yolu Taşımacılığıyla Artacak

Rusya Demiryolları Genel Müdür Birinci Yardımcısı Pavlov, “Bakü-Tiflis-Kars üzerinden seferini tamamlayan ilk ihracat blok treni, ülkelerimiz arasındaki ticaretin büyümesine katkı sağlayacak.” dedi.

Rusya Demiryolları Genel Müdür Birinci Yardımcısı Sergey Pavlov, Türkiye ve Rusya arasındaki ilk ihracat blok treninin, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) rotası üzerinden 9 Şubat’ta Moskova yakınlarındaki Kaluga bölgesine varmasının ardından iki ülke arasındaki demir yolu ticaretine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı yarar sağlayan iş birliğinin iyi bir geçmişe, istikrarlı ve olumlu göstergelere sahip olduğunu vurgulayan Pavlov, “Rus demir yollarının katılımıyla Rusya ile Türkiye arasında dış ticaret mallarının taşınması 2020’de 20 milyon tonu aşarak 2019’a göre yüzde 10 arttı.” dedi.

2017’de BTK hattını kullanan yeni bir demir yolu güzergahının başlatıldığını anımsatan Pavlov, “Ardından Mayıs 2019’da Türkiye ve Rusya’nın katılımıyla bu hat boyunca taşımacılığın geliştirilmesine yönelik bir mutabakat anlaşması imzalanması da ülkelerimizi doğrudan demir yolu bağlantısı ile birbirine bağladı.” ifadesini kullandı.

Dış ticaret mallarının BTK güzergahı boyunca düzenli olarak demir yolu ile taşınması için gerekli tüm önlemleri almaya hazır olduklarını belirten Pavlov, “Tahminlerimize göre, bu rotanın süre ve fiyat göstergeleri diğer ulaşım şekillerinden daha avantajlı olacak. Yükleme ve boşaltma sürelerini saymazsak tahmini nakliye süresi 10 gün olacak ve bu da deniz yoluyla taşımadan ortalama iki kat daha hızlı olacaktır.” diye konuştu.

Pavlov, demir yolu taşımacılığının hava koşullarıyla ilgili risklere tabi olmadığına işaret ederek, “Ayrıca, epidemiyolojik açıdan daha güvenlidir. Yükün minimum kişisel temasla teslim edilmesini sağlar. Bildiğiniz gibi, tek sürücülü bir tren, yaklaşık 80 kamyon ve sürücünün yerini alabilir.” dedi.

Sergey Pavlov, Kovid-19 salgınının, demir yolu sektörü için zorlu bir imtihan olduğunu, bununla birlikte yeni bir kalkınma sürecine girmek için eski ortaklıkları güçlendirmek ve yenilerini geliştirmek için fırsatlar da açıldığını söyledi.

Avrasya kıtasında demir yollarının geleceğini belirleyecek en önemli faktörler arasında “karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik devlet politikası”, “dijitalleşme” ve “yenilikçi teknolojilerin tanıtımını” gösteren Pavlov, “Uluslararası ticaret bağlamında en önemli itici güç olarak ise Avrupa-Asya alanında emtia piyasasındaki artış kalmaya devam edecek.” dedi.

AA

Exit mobile version