Türkiye AB ile Normalleşme Arayışında

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakçı, Ankara’nın bu yıl Avrupa Birliği ile olan gergin ilişkilerini düzeltmek istediğini söyledi.

Faruk Kaymakçı, “2021 Türkiye-AB ilişkilerinde normalleşme yılı olabilir; aynı zamanda reform ve kazan-kazan yılı da olabilir . ” Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, önde gelen üye devletlerin Suriye ve Libya’daki Türk askeri müdahalelerine itiraz etmesiyle son yıllarda gittikçe gerginleşiyor. 

En acil durum , Türkiye’nin Yunanistan tarafından talep edilen sularda gaz ve petrol yatakları aradığı Doğu Akdeniz’deki enerji arama meselesi olmuştur. 

AB, bu konuda üye ülke Yunanistan’ı destekledi. Öte yandan Türkiye, Doğu Akdeniz’deki deniz bölgelerinin haksız bir şekilde bölündüğünü iddia ediyor – bu, Ankara’nın Libya ile bir denizcilik anlaşmasıyla düzeltmeye çalıştığı bir şey.

“Umarım Yunanistan ile keşif görüşmelerine başlayabiliriz ve önerilen Doğu Akdeniz konferansının bir an önce yapılmasını diliyoruz. Bunun Kıbrıslı Türkler de dahil olmak üzere kıyı devletlerini bir araya getirerek Doğu Akdeniz’e olumlu bir gündem getirebileceğini düşünüyorum.

“Bizim için Kıbrıslı Türklerin bu konferansa katılımı bir zorunluluktur,” diye açıklayarak, yalnızca Ankara tarafından tanınan kuzeyden ayrılan devlete atıfta bulundu. 

Kaymakçı, “Kıbrıslı Türkler doğal kaynaklar konusunda Kıbrıslı Rumlarla aynı haklara sahiptir.” diyen Kaymakçı, “Kömür ve çelik rolünü oynama potansiyeline sahip kapsayıcı bir enerji işbirliği oluşturmak için Doğu Akdeniz’deki petrol ve gazdan yararlanmalıyız. 1951’de Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun kurulması için yaptı. “

Kaymakçı , stratejiyi “haksız” olarak nitelendirerek Türkiye’ye yönelik AB yaptırımlarını şiddetle eleştirdi .

Ankara’nın yakın zamanda Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat ve nihai AB üyeliğini güvence altına alma amacıyla yeni bir reform sürecine girdiğini de sözlerine ekledi.

SABAH

Exit mobile version