ManşetOrtadoğu

Sudan, Rönesans Barajı Müzakerelerine Yeniden Katıldı

Mısır ve Sudan dün Afrika Birliği (AU) sponsorluğunda bir bakanlar toplantısına katıldı ve Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) müzakerelerine odaklandı.

Addis Ababa’daki hükümet, Avrupa’nın “yapıcı” görüşmeler yapmaya teşvik ettiği toplantıyı duyurdu.

Cumartesi günü resmi Sudan Haber Ajansı ( SUNA ), Dışişleri Bakanı Omar Gamar El-Din ve Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Yaser Abbas’ın katılacağını bildirdi. Toplantıya Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor başkanlık etti.

SUNA , adı açıklanmayan bir resmi kaynağın, toplantının, Sudanlı yetkililer tarafından talep edildiği üzere baraj üzerinde bağlayıcı bir yasal anlaşmaya varmak için AU uzmanlarına daha büyük bir rol vererek müzakereleri başlatma önerisini tartışmak üzere ayarlandığını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Mohamed Abdel-Ati de çevrimiçi oturumda yer aldı. Katılımlarının teyidi, Kahire’nin Mısır’ın başkentindeki Etiyopya Chargé d’Affaires’in, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dina Müftüsü’nün Mısır’ın içişlerine karıştığı iddiasını protesto etmek için çağrıldığını duyurmasından günler sonra geldi. Müftü’nün söylediği iddia edilenler hakkında detay verilmedi.

Avrupa Birliği’ne göre, yeni toplantılar barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda bir anlaşmaya varmak için önemli bir fırsat. Görüşmelerde bir gözlemci olarak AU, tüm tarafları yapıcı ve açık bir şekilde katılma yönünde siyasi iradeyi göstermeye teşvik ediyor.

Üç ülke arasındaki müzakereler dokuz yıldır durdu. Kahire ile Addis Ababa arasında uzlaşmazlık ve gerçekçi olmayan çözümler empoze etme iddiaları var.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.