Sudan Merkez Bankası Para Birimini Dalgalandırıyor

 Sudan Merkez Bankası Pazar günü para birimini kısmen dalgalandırdığını ve resmi ve karaborsa döviz kurlarını birleştirmek için yeni bir rejim açıkladığını söyledi .

Banka yaptığı açıklamada, “kararın döviz kurunu birleştirmeyi ve dengelemeyi, paralel piyasadan resmi piyasaya kaynak aktarmayı ve resmi kanallar aracılığıyla yurtdışında çalışan Sudanlılardan para çekmeyi amaçladığını” söyledi.

Karar, Merkez Bankasına, belirlediği limitlerin aşılması halinde döviz kurunun istikrarını sağlamak için müdahale etmek için tam yetki vermeyi amaçlamaktadır.

Banka, hareketin hibe ve kredileri çekmek ve üreticileri, ihracatçıları ve özel sektörü uygun bir döviz kuru ile teşvik etmek için yabancı yatırımları çekmeyi ve bölgesel ve uluslararası finans kurumlarıyla ilişkileri normalleştirmeyi amaçladığını söyledi.

Banka, “Döviz kurunun birleştirilmesi, mal ve döviz kaçakçılığını sınırlayacak ve spekülatörlerin resmi ve karaborsa kurları arasındaki boşluktan yararlanmasını önlemek için boşlukları dolduracaktır.” Dedi.

Sudan’ın ekonomisi, yıllarca süren ABD yaptırımları, kötü yönetimi ve iç savaş nedeniyle sakat kaldı.

Sudanlı yetkililer, son günlerde, enflasyon ve temel malların kıtlığı ile karakterize edilen kötüleşen ekonomik koşullara yönelik protestoları önlemek için birkaç bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ettiler.

Merkez Bankası açıklamasında, ekonomik istikrarın sağlanmasına yardımcı olmak için tüm ekonomi politikalarını yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

MEM

Exit mobile version