Savaşla Boğuşan Suriye’de Aşılama Başlayacak

Şam, Suriye (AP) – Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, COVID-19 aşılarının savaşın harap ettiği Suriye’de kullanıma sunulmasının başarısının, bunların bulunabilirliğine ve dağıtımına bağlı olduğunu ve başlangıçta nüfusun yalnızca% 3’ünü kapsayabileceğini söyledi.

DSÖ’nün Suriye’deki temsilcisi Akjemal Magtymova, düşük gelirli ülkelerin aşıları elde etmesine yardımcı olmayı amaçlayan küresel COVAX çabasıyla ülkenin ücretsiz olarak aşı almaya uygun olduğunu söyledi.

Ancak Magtymova, ilk sevkiyatın ne zaman geleceğini, kaç aşı beklendiğini veya bölünmüş bir ülkede hâlâ savaş halinde olan bir ülkede nasıl uygulanacağını söyleyemedi. COVAX sunumunun Nisan ayında başlaması bekleniyor.

Magtymova, koronavirüs aşılarının on yıl süren bir savaşla harap olduğu ve üç rakip bölüme ayrıldığı ülke genelinde koronavirüs aşılarının eşit dağıtılması konusundaki endişelerin ortasında, başkent Şam’daki Associated Press’e konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Salı günü yayınlanan bir açıklamada, uluslararası yardım gruplarını, Suriye genelinde mümkün olan en geniş ve en adil koronavirüs aşı dağıtımını sağlamak için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

Uluslararası haklar grubu, Suriye hükümetini siyasi muhaliflerden ve sivillerden defalarca yiyecek, ilaç ve yardım saklamakla suçladı. Suriye’nin isyancıların kontrolündeki kuzeydoğuda yaşayan 2 milyon insanın aşı olacağına dair hiçbir garanti bulunmadığını söyledi.

Suriye hükümeti aşılama planları hakkında çok az şey söyledi. Suriye sağlık bakanı, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Suriye’nin aşıyı edinmesinin en önemli koşullarından birinin “Suriye’nin egemenliğini etkilememesini” sağlamak olduğunu söyledi.

Magtymova, Suriye hükümetinin COVAX programı kapsamındaki başvurusunun nüfusun% 20’sini kapsayacağını ancak aşı dozlarının hemen gelmeyebileceğini söyledi. Suriye, Pfizer aşılarını korumak için gerekli derin dondurucuda tutma imkanlarına sahip olmadığı için AstraZeneca aşısının tahsis edilmesini bekliyor.

Magtymova, “Aşamalı bir yaklaşım görmeliyiz,” dedi. “Belki ilki, nüfusun yüzde üçü, temel olarak COVID hastaları ile her gün tanışan sağlık işgücünü hedefliyor olabilir ve daha sonra nüfusun diğer kategorilerine genişleyecektir.”

Suriye 14.000’den fazla virüs vakası ve yaklaşık 925 ölüm kaydetti. Suriye’nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde 21.000 kişi daha enfekte oldu ve yaklaşık 400 kişi öldü.

Sayıların çok daha yüksek olduğu düşünülüyor. DSÖ, Sağlık Bakanlığına tıbbi ve laboratuvar ekipmanı ve test kitleri sağlasa da, testler özellikle kuzeyde düşük kalmaktadır.

Magtymova, Suriye’nin Ağustos ayının ortasında zirve yaptığını ve şu anda Aralık ayı ortalarında başlayan ikinci bir dalgaya tanık olduğunu söyledi ve sayıların şu anda durgunlaştığını ekledi.

“Doluluk oranının mevcut yatak sayısını aştığına dair herhangi bir anekdot kanıtımız yok” dedi.

Exit mobile version