Rusya’nın küstah Kazakistan çıkışına sert yanıt: ‘Türk halkları yalnız değil. Yaşasın Turan Birliği!”

Geniş kitlelerce sahiplenilip Türkiye ve Kazakistan’da oldukça ses getiren bu eylem Kazakistan’da meskun Türkolog Oğuz Doğan’ın teknik altyapısını hazırladığı ve fikir babalığı ettiği bu hareket, Türkiye Türk’ü milliyetçi gençlerin, Nikonov, Fedorov ve Jirinovski başta olmak üzere Rus siyasetçilerin küstah açıklamalarına ve Rus halkının/Rus milliyetçilerinin Kazakistan elçiliğine “Kuzey Kazakistan Rusya’dır” pankartı asarak devam ettirdiği küstahlığa karşı “Kazakistan yalnız değildir. Rusya, elini Kazakistan’dan çek!” (Qazaqstan jalğız emes. Resey, qolıñdı Qazaqstannan tart!) sloganı ile başladı.

Türkiye Türklerinden Kazakistan’daki soydaşlarına destek geldi

Bu videonun genel organizasyonunu Oğuz Doğan ile birlikte Denizcan Dede yaparken, videoya Türkiye Türklerinden iştirak eden gençlerin adları ise Murat Dönmez, Derya Nur Kaya, Kürşat Sönmez, Mustafa Sönmez, Berat Tuncay Dirin, Baybora Korucu, Deniz Gültekin, Batuğhan Tatar, Doğaç Kayan, Utku Tezel, Barış Cengiz, Ercan Bilici, Onur Taşören, Oğuzhan Gümüştaş ve Ertuğrul Mola’dır.

Kazak Türklerinden Türkiye’deki soydaşlarına cevap geldi

Videonun akabinde, Kazak gençlerinden destek cevabı gecikmedi. Türkiye Türkçesi ile “Türk halkları yalnız değil. Yaşasın Turan Birliği!” sloganı temelinde olan cevap videosuna ise iştirak eden Kazak gençlerinin adları şöyle:

Edige Ahmet, Banu Nakışbek, Jibek A. Doğan, Dauriya Taşim, Arucan Kaden, Canıbek Üsenbek, Karlıga Abdikadirova, Muhammediyar Ankabayev, Mağcan Canel, Edige Doğan, Cengiz Aynabek, Daniyal Süleymenov, Danat Bağıtov, Eskendir Sagımbekov ve Aslan Bakirov’dur. İki videoda da “Biz dost değil kardeşiz.”, “Biz bir milletiz”, “Biz Türk dünyası olarak büyük bir aileyiz” söylemleri sıkça yer tutarken, Kazak gençlerinin Gökalp, Mağcan ve Gaspıralı gibi isimlerden alıntı yapmaları oldukça dikkat çekti.

Peki neler olmuştu? Kazakistan ve Rusya arasındaki gerginliğin asıl sebepleri neler?

1. İki Duma milletvekili, 10 Aralık’ta “Kazakistan’ın topraklarının Kazakistan’a hediye edildiğini ve Kazakistan’ın devlet olarak hiç var olmadığını” söylüyor.

2. Vychateslav Molotov’un (2. Dünya Savaşı sırasında SSCB dışişleri bakanı) torunu olan Vychateslav Nikonov, Duma’nın Eğitim Politikaları komisyonu başkanı bir televizyon programında Kazakistan’ın mevcut topraklarının bir “Rusya’dan hediye” olduğunu söyler aynı günde.

3. Bir gün sonra bir Rus milliyetçisi, Kazakistan elçiliğine “Kuzey Kazakistan Rusya’dır” diye bir pankart asar.

4. Ertesi gün, Nikonov bir telegram grubunda “Kazakistan’ın en hayrına olan, Sovyet döneminde bulunduğu sınırlardır” diye Kazakistan’ın ilhakını ima eder.

5. Duma milletvekili Fedorov, 13 Aralık’ta “hediye” vurgusunu vurgular ve Kazakların bu hediyeye nankörlük ettiğini söyler (çünkü bu sözler yüzünden nota verilmişti)

6. Jirinovski de aynı söylemleri Kazakistan’ın bağımsızlık yıldönümünün arifesinde, 16 Aralık’ta tekrarlar, hatta daha ileri götürerek “Petropavl (Kızılyar), Uralsk (Oral), Semipalatinsk (Semey), buraların Kazakistan’la ne alakası var? Kazaklar, Kırgızlar, Karakalpaklar, Turanlılar-Muranlılar öyle dolaşıyordu bozkırda, devlet falan yoktu, devleti Sovyetler yarattı” der.

Bu tartışma hâlihazırda soğumak bir yana dursun daha da dallanıp budaklanarak devam etmektedir.

Rusya yıllardır Kazakistan üzerinde hak iddia ediyor

2014’te: Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Viladimir Putin: “Kazakistan topraklarında hiçbir zaman devlet olmamıştı.” demişti. Ardından iki ülke arasında çok ciddi derecede diplomatik kriz çıkmıştı.

Nazarbayev Putin’e tarihten örneklerle çok sert yanıt vermişti

Nazarbayev açıklamasında şunları kaydetti: ‘ Bizim devlet geleneğimiz, Kazak halkının kökeni Hunlarla başlar! Hunlardan sonra Göktürk Devleti olmuştur. Göktürk’ten sonra Altın orda olmuştur. Böyle böyle bu hanlıkların hepsi bugünkü bağımsız Kazakistan’a ulaşmıştır. Böylesine büyük bir tarihimiz var! Gençlerimizin bilmesi gerek: biz daha dün peyda olmuş Kazak değiliz. Hunların da, Göktürk’ün de, Altın Orda’nın da merkezi olmuş olan yer burası! Ben bir kez söyledim, tekrar söylüyorum: Eğer bağımsızlığımıza noksan getirecek olursa, Gümrük birliği gibilerde Kazakistan asla olmayacaktır! Bizim en değer verdiğimiz zenginliğimiz: Bağımsızlıktır! Atalarımızın kanıyla, teriyle kazanılan bağımsızlığı, biz öncelikle hiç kimseye veremeyiz. İkinci olarak kanımızın son damlasına kadar onu korumamız gerek! Bizim kendi güvenliğimizi, silahlı kuvvetlerimizi, içimizi dışımızı, her şeyimizi teyakkuzda tutmamız gerek!

Rus lider Putin, Kazakistan ile ilgili aynı istilacı tutumu 20 Haziran 2020 tarihinde yaptığı çıkışı ile yinelemişti.

Her İki Etkinliğin videoları Kazakistan basınında büyük ilgi gördü. Kazakistan’da yayınlanan haberlerin bir kısmının linkleri aşağıdadır.

https://abai.kz/post/125650?fbclid=IwAR0FDJzTysUINFvygvrO0LqkG2h-1OJFFiBlTL9-Krnj10N6UjUXl0jwhro

https://azattyq-ruhy.kz/politics/17599-resei-kazakstannan-kolyndy-tart-turkiia-zhastary-nikonovtyn-m-limdemesine-karsy-aktsiia-bastady?fbclid=IwAR11FOQPmurgPi2vI-OEuSd5JcJFu7yE66hhEm3gY99kj8wtpQO3gJFpLK8

Kaynak: Dirim Gazetesi

Exit mobile version