Rusya’da ‘Navalnıy’ gözaltıları sürüyor

Rusya’nın Sibirya bölgesindeki bazı kentlerde Rus muhalif Aleksey Navalnıy’a destek amacıyla organize edilen protesto gösterileri başladı. Başkent Moskova’da güvenlik önlemleri artırılırken ülke genelinde çok sayıda protestocunun gözaltına alındığı kaydedildi.

17 Ocak’ta Almanya’dan Rusya’ya döndükten sonra gözaltına alınan Navalnıy’a destek için bugün Rusya’nın birçok kentinde protesto gösterileri düzenleniyor.

Sputnik’in haberine göre İrkutsk, Krasnoyarsk, Barnaul ve Novosibirsk gibi Sibirya’nın büyük kentlerinde yerel saatle 12:00 civarında çok sayıda kişi cadde ve meydanlarda toplandı. Güvenlik güçleri göstericileri uyararak dağılmalarını istedi ancak talep yerine getirilmedi.

Göstericilerin ‘serbest bırak’ sloganı atarak Navalnıy’a özgürlük istedikleri görüldü. Onlarca kişinin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı belirtiliyor.

UZAK DOĞU BÖLGESİ’NDE KATILIM AZ

Rusya’nın Uzak Doğu Bölgesi’ndeki Kamçatka’daki gösterilere 30 kişi katıldı. Yaklaşık bir buçuk saat eylemde 10 kişi gözaltına alındı.

Ülkenin en doğu ucundaki Vladivostok’ta yaklaşık 60 kişi sokağa çıkarken birkaç kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Gözaltılar sırasında arbede yaşanmazken güvenlik güçlerinin, göstericilerin bilgilerini istedikten sonra onları otobüslere bindirdiği görüldü.

Habarovsk’taki gösterilerde 30 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre bu kentteki izinsiz eyleme 58 kişi katıldı.

MOSKOVA’DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Bu arada başkent Moskova’da eylemler öncesinde toplu taşıma ve restoranların çalışmalarına kısıtlama getirildi.

İçişleri Bakanlığı Moskova Bölge İdaresi’nin açıklamasına göre kent merkezinde araç ve yaya trafiğine birtakım kısıtlamalar uygulanacak ve merkezdeki bazı ana caddelerde araç park edilmesine izin verilmeyecek.

Kent merkezinde 09:00 – 23:00 saatleri arasında alkollü içecek satışı yapılmayacak. Bölgedeki alışveriş merkezleri ve restoranlar da geçici olarak kapalı tutulacak.

Navalnıy taraftarları, Rus muhalife destek verilmesi amacıyla 31 Ocak’ta izinsiz gösteri düzenleme çağrısı yapmıştı.

Rusya İçişleri Bakanlığı ve Başsavcılığı, izinsiz eylemler konusunda uyarmış, provokasyon, toplumsal düzene yönelik tehdit olarak değerlendirilen bu eylemlerin

100’ÜN ÜZERİNDE GÖZALTI

Sputnik’in verdiği rakamlara göre Moskova Ombudsmanı Tatyana Potyageva, başkentteki izinsiz gösterilerde yaklaşık 120 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Sputnik’e konuşan Potyageva, “Yaklaşık 120 kişi gözaltına alındı ancak bu rakam sürekli değişiyor” dedi.

Moskova’daki durumun görece sakin olduğunu, münferit olayların yaşandığını ancak kendisine başvuru gelmediğini kaydetti.

Exit mobile version