AvrupaDünyaFoto GaleriGenelGündemKöşe YazılarıManşetSiyasetTürk Dünyası

Prof Dr. Aygün Attar Yazdı ”Başarısız Lobimiz, Başarısız Diasporamız, Başarısız Bizler!”

Baskı gruplarının, sadece çıkarlarına uygun yasaların hazırlanması,kabul edilmesi ya da değiştirilmesi konularında faaliyet göstermesine lobicilik denir.#Ermeni lobisi, ABD ve Fransa’da siyasal mekanizmayı etkilemekte başarılı. #Yunan lobisi
başarılı.
Biz başarısızız !

Aleyhimize (senato ve parlamentolardan) AB ülkelerinden ABD’den kimi zaman üç milyon Azerbaycanlının yaşadığı Rusya’dan dahi karar üstünden karar çıkıyor .
Neden ?
Demek ki iç piyasaya yönelik reklam, kurumlar arası rol çalma yarışıyla olmuyor bu işler !
Milyonuncu kere yazıyorum, doğruları da yazdığım için ana vatandaki bazı şahıslar tarafından hoşlanmadığımı biliyorum ;STK faaliyetlerimiz onlar tarafından kesinlikle desteklenmiyor , hakkımızda onların tebliğiyle meşgul olan “ gazeteciler”tarafından üfürükten tayyare yazılar çıkmıyor ( ne mutlu) ama ve lakin tüm bunlar yurt dışında yaptırım gücünden muaf, yetersiz güçte bir oluşuma sahip olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor ..
Lobiler ,bilimsel tanımla devleti idare edenler üzerinde türlü yollardan etkinlik sağlayarak, karar aldırma amacıyla faaliyet gösteren gruplar ya da kuruluşlar olmalarıdır .
Öz eleştiri yapalım, Allah aşkınıza dünyanın dört bir tarafına dağılmış soydaşlarımızdan yaşadıkları ülkede “ devleti idare edenler üzerinde etki yaratmak” gücüne sahip olan var mı?

Lobicilik, devlet tabanlı olmayan sivil toplum kuruluşları tarafından herhangi bir toplumsal konu üzerinde yapılan kolektif faaliyetler olarak da tanımlanır,
bizim bir araya geldiğimiz var mı ki kolektif lobicilik de yapalım?
İşimiz günümüz iş görmeye gayret edenlere kara yakma dedi kodu üretme iftira atma..
İç çekişme didişmeye ayırdığımız zamanı milli davalara ayıra bilsek keşke ..
Sene boyunca TADİV ve TABSED olarak yaptığımız ve sayısı irili ufaklı yüze yaklaşan ,içerisinde devasa Uluslararası organizasyonların da yer aldığı faaliyetlerimizin tümünü kendi olanaklarımızla gerçekleştirmiş olup Azerbaycan başta olmakla hiç bir devlet kurumundan tek kuruş maddi destek almamış olsak da kendim dahil kimseyi Lobi/Diaspora adına başarılı bulmadığımı açıklamak istiyorum.
Başarılı olsaydık aleyhimizde, Azerbaycan hakikatleri bu kadar ortada iken peş peşe kararlar çıkmazdı .
Muzaffer Azerbaycan devlet başkanı siyasi ve diplomatik olarak da gayet başarılı , Azerbaycan askeri ( Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin) kahraman ve yiğit ,ama biz yurt dışındaki sivil inisiyatif temsilcileri net olarak başarısızız , yazıklar olsun bize !
Bu kadar taze iken derdimiz , son 30 yılda 23 bin şehit 11 bin gazimiz var iken hala ana topraklarımızda vatanı işgalden azad ederken askerlerimizden dökülen kan kokusu buram buram tüterken ,davamıza yeterli kadar sahip çıkarmanın kahrını çekiyorum..
Türkiye, ister askeri ister siyasi ister Sayın CB’nımız Erdoğan nezdinde devlet olarak bu denli arkamızda durmuş iken biz STK’lar olarak yurt dışında yaşadığımız ülkelerin politikacıları ile aramızda bunca yılda pozitif bir korelasyon yarada bilmemişiz . .
Karar verici mekanizmalarda yasama organlarında sempatik ikmal ile yeterli sayıda dostluklar kuramamışız..
Konu Türkiye ‘ye gelmişken , burada da güçlü olan Diaspora değil, tarihten gelen Türkiye Azerbaycan kardeşliği ve Aliyev Erdoğan ilişkisinin muhteşemliğidir ..
Bilesiniz ki Ermeni lobisinin en güçlü olduğu ülkelerden biridir , Türkiye.
Yani buradaki başarı da bir millet olan iki Devlete ve onu taçlandıran Başkanlara aittir, bize değil..
Fransa senatosunun dün aldığı karar hukuki olarak bir yaptırım gücüne sahip olmasa da psikolojik ve sosyolojik açıdan önemli ..
Dolayısıyla , sivil inisiyatifin taşıyıcıları olan bizlerin şapkamızı önümüze koyarak yaraya neşter vurma zamanı ..
Yaşadığımız ülkede sesimizin duyulması sözümüzün geçerli olması daha yalın dille söyleyecek olur isem ciddiye alınmamız için ..
Biz ne yapmalıyız ?

Not: Sabaha kadar Fransa’ya boykot, Fransız Senatosunu kınama çağrıları ve Fransa ‘da yaşayıp zulme maruz kalan etnik kimliklerin medya üzerinden oluşturdukları gruplarla temas yaratma çabasıyla uyuyamadım,

Selam hürmetler: Prof. Dr. Aygün Attar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.