Orta Doğu Barış Sürecindeki Eski ABD Elçisi, Yeni Önerilere Gerek Olmadığını Söylüyor

Eski Orta Doğu Barış Süreci ABD Temsilcisi Dennis Ross Pazar günü yaptığı açıklamada, şu anda yeni barış önerilerine gerek olmadığını söyledi. Barış için Amerika’dan daha başarılı bir arabulucu olmadığını da sözlerine ekledi.

Ross, bu seferin yeni önerilerde bulunmak için değil, sahada bazı pratik önlemler oluşturmak için olduğunu söyledi. Ancak Arabs48.com , Ross’un Filistinliler ile İsrail arasında tarafsız bir arabulucu olmadığını belirtti. Yahudi Halkı Politikası Enstitüsü’nün Eş Başkanı ve ABD’deki İsrail yanlısı lobinin bir parçası olarak bilinen bir Siyonisttir.

Ross’un, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın, durdurulmalarının sebebi olan İsraillileri utandırmamak için barış görüşmelerine devam etme çabalarını kasıtlı olarak görmezden geldiği anlaşılıyor.

Ross, George W. Bush yönetiminin Filistinliler ve İsrailliler arasında arabuluculuk yapmak için herhangi bir çaba göstermediğini, ancak başka herhangi bir arabuluculuğu engellemediğini söyledi. Ancak ne Avrupalılar ne de Ruslar herhangi bir teklifte bulunmadı.

“Herkes arabulucunun iki tarafı etkileyecek araç ve yeteneğe sahip olması gerektiğini kabul etti.” Dedi. Kimsenin boşluğu dolduramayacağını, çünkü yalnızca ABD’nin hem Filistinliler hem de İsrailliler üzerinde baskı uygulayabileceğini iddia etti.

Ross’a göre asıl mesele arabulucunun tarafsızlığı değil, tarafları etkileme yeteneği. Dahası, başarılı arabulucu, arzulara değil ihtiyaçlara dayalı olarak hangi anlaşmanın başarılabileceğini kabul eden kişidir. Arabulucu, iki taraf arasındaki derin ve hayati sorunları bilmelidir. İsrail-Filistin mücadelesinde olduğu gibi iki taraf da zor kararlar almaya hazır olmadığında çözüme ulaşmanın imkansız olduğuna inanıyor.

Eski ABD’li diplomat, bazı Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölgede yeni bir gerçeklik yarattığını söyledi. Bu, Arap devletlerinin çıkarlarına cevap verdiği ve Filistinliler bunu durduramayacaklarını bildikleri için devam edebilir.

Ayrıca, İsrail’in Filistinlilere yönelik kısıtlamaların hafifletilmesini ve onlara işgal altındaki Batı Şeria’nın C Bölgesi’nde bina ruhsatlarının verilmesini teklif etmesi halinde Suudi Arabistan’ın normalleşme yolunda adımlar atabileceğini öne sürdü.

MEM

Exit mobile version