Mutasyonlar COVID-19’un Hastalık Yapma ve Bulaşma Yeteneğini Azaltabilir

Son günlerde COVID-19’da endişe verici mutasyonlar görülüyor. Mutasyonla daha da yayılan virüsün, aslında karşılaştığı her yeni savunma mekanizmasıyla beraber, bulaşma yeteneğini yitirmesi de söz konusu.

Dünya bir yılı aşkın bir süredir koronavirüsle mücadele ediyor. Virüsle ilgili her gün yeni bir tablo karşımıza çıkıyor. Aşılama çalışmaları devam ederken gelen mutasyon haberleri ise endişe yaratıyor. Son günlerde İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya’da görülen mutasyonla ilgili gelişmeler tüm dünyada yakından izleniyor.

Türkiye’de de rastlanmaya başlayan mutasyonlu vakalar yakın takipte tutuluyor. Oysaki koronavirüste görülen mutasyon, her zaman olumsuz sonuçlara sebep olmuyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, son günlerde yaşanan mutasyonla ilgili, “Virüsün, hızlı bulaş yeteneği kazandığını biliyoruz. Bu, aynı zamanda da hızlı mutasyonu getirir. Hızlı mutasyonun sonuçları, aleyhimizde olduğundan çok lehimize olabilir” diyor.

COVID-19’da yaşanan mutasyonların bu nedenle yakından takip edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kemalettin Aydın, virüsün mutasyonu sonucu lehimize olabilecek gelişmeleri ise şöyle anlatıyor:

“Öyle değişiklikler olur ki, virüsün hücre içine girişi azalır. İnsandan insana bulaşma yeteneği azalabilir. İnsana bulaştıktan sonra hücre içine girip hasta etme yeteneği azalabilir.”

TRT HABER

Exit mobile version