Manşet

Libya’daki Yeni Yönetimi Yıl Sonundaki Seçimlere Kadar Zorlu Bir Maraton Bekliyor

BM’nin belirlediği yol haritasına göre, Libya Siyasi Diyalog Forumundaki seçim sonucunda Başbakan olarak belirlenen Abdulhamid Dibeybe’nin en geç 21 gün içinde yani 26 Şubat’a kadar kabinesini oluşturması gerekiyor.

Uzun süredir istikrarsızlıkla boğuşan Libya, 5 Şubat Cuma günü Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İsviçre’de düzenlenen Libya Siyasi Diyalog Forumundaki (LSDF) oylama neticesinde ülkeyi geçiş döneminde yönetecek yeni kadroya kavuştu. Ancak, ülkede açılan bu yeni sayfada, çiçeği burnundaki yeni ekibi 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere hazırlık kapsamında maratona benzer yoğun bir çalışma temposu bekliyor.

LSDF’deki seçim sonucunda Başbakan olarak belirlenen Abdulhamid Dibeybe’nin en geç 21 gün içinde yani 26 Şubat’a kadar kabinesini oluşturması gerekiyor. Dibeybe’nin oluşturacağı hükümet listesini ve programını Tobruk merkezli Temsilciler Meclisine (TM) sunması öngörülüyor. TM’nin de aynı şekilde 21 gün içinde yani en geç 19 Mart’a kadar tüm hükümeti mecliste tek seferde güvenoyuna tabi tutması şartı koşuluyor.

BM’nin yol haritası, Libya özelinde benzer süreçlerde olduğu gibi TM içindeki çekişmelerden ötürü kabine listelerinin güvenoyu alamaması ihtimaline karşı hükümetin son olarak LSDF’de görüşülmesini öngörüyor.

Yol haritasına göre, hükümetin güvenoyu almasının ardından yeni Başbakan’ın kabinesi, Başkanlık Konseyi ve Başkan’ın yetkileri başlıyor ve öncelikli görevleri de ülkeyi seçimlere götürmek olarak öngörülüyor.

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.