AsyaAvrupaDünyaGenelGündemManşetOrtadoğuSiyaset

Gazeteci Nigar Ögeday Rusya-Ukrayna Krizini Değerlendirdi ‘Çok kötü olayların şahidi olacağız

Rusya başta olmak üzere Türk dünyası ve bölge siyasetini çok iyi takip eden ve gerek Ortadoğu gerekse Kafkasya hakkındaki tutarlı öngörü ve düşünceleriyle dikkat çeken Gazeteci Nigar Ögeday, Dirim Gazetesine Rusya-Ukrayna krizi merkezinde bölge siyasetini değerlendirdiği bir analiz yazısı kaleme aldı.

Rusya-Ukrayna sürtüşmesinin arka planda ABD-Rusya mücadelesi olduğunu, Ukrayna’nın burada kurban edilen bir piyon görevi gördüğünü vurguladığı yazısında, bölgemiz siyasetine ve yakın gelecekte olacaklara dair çarpıcı iddialarda bulundu.

İşte Ögeday’ın o çarpıcı yazısı:

Günlerdir Batının ve Amerika’nın Ukrayna’yı kullandığını, biz bu oyunun 2008  yılında Gürcistan’da oynandığını yazdık. 

Rusya dünyanın gözü karşısında Gürcistan’ı bombaladı.

Rusya-Gürcistan Savaşı

O zaman Gürcüleri kışkırtarak sahaya süren ABD ve AB sadece kâğıt üzerinde kınama ile yetinip birkaç da küçük yaptırımlar yaptı. Neticede Gürcistan topraklarını kaybetti. 

Aynı dönemde Türkiye’den başka Gürcistan’ın yanında olan kimse yoktu. Türkiye Cumhurbaşkanı köyden bombalar yağarken Gürcistan’a geldi. 

Aynı senaryo aynı kışkırtma Ukrayna’da yapıldı. Siyasete Standup’tan gelen Zelensky ilk günler buna gelmese de sonunda yelkenleri suya indirdi.

Türkiye cumhurbaşkanının aracı olmak teklifine olumlu bakan Zelensky, ABD ve AB’yi rahat bırakmadı. Hatırlatalım ki ABD ve AB Zelensky’nin sözcüsü gibi davrandılar. 

Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelensky

Bu söz savaşı Ukrayna-Rusya arasında değil Amerika ve Rusya arasında yürütüldü. 

Şaşırmadım. Başından da yazmıştım ki bu mesela Dombas ve Luhansk  meselesi değil.  

Türk Devletler Teşkilatı

Bu mesela bölgede Türk cumhuriyetlerinin birleşmesinin önünü almak, Amerikan güdümlü NATO ve Rusya’nın güdümünde olan kolektif güvenlik örgütü teşkilatının ileride karşısına çıkacak Türk askeri Birliği’nin endişesi idi. 

Bölgede ya ABD’nin ya da Rusya’nın güçlü gösterip Türk konseyine meyilli olan devletleri caydırmak lazımdı.  

Bu işte her iki ülke istekliydi. Ama buna açıkça karşı çıkamıyorlardı. Bir zemini lazım mıydı? O zaman için Ukrayna en güzel piyango.  

Oynadılar piyanu kurban verdiler.  

Bu işten en karlı çıkan da Rusya ve ABD oldu. Rusya luhansk ve Dombası tanıdı ardından da yıllardır işgal ettiği bu topraklarda olduğunu yasalaştırdı. 

Amerika’da Ukrayna’yı kışkırttığı son bir buçuk ayda Avrupa’yı resmen işgal etti.  Yıllardır ekonomi ile işgal ettiği batıyı askeri gücü ile de işgal etti. Avrupa insanlarına Rusya seni işgal edecek korkusunu aşılayarak tüm Avrupa ülkelerine askeri gücünü ve silahlarını yerleştirdi.  

Bu iki sinsi yılan Amerika ve Rusya oyunu kuralına göre oynadı. 

Her iki ülke kamuoyunu yönlendiren sosyal medya üzerinden taraftarları bestesiyle kendini haklı çıkarmaya çalışsa da soğuk kanlılıkla olaylara bakanlar oyunun farkındadırlar.  

Peki, bundan sonra ne olacak diyenler için yazayım. 

Birkaç güne her şey sakinleşecek. 

Ukrayna unutulacak. 

Rusya’ya muhtaç olan batıyla farklı belgeler imzalanacak. 

 Ruslar ve Ukraynalılar yine kardeş olduklarını hatırlayıp ortak şarkılar söyleyecek. 

Olan bizim son bir ayda ABD ve Rusya’nın kışkırtmasıyla birbirini yiyen zavallılarımız olacak.  Kaç kişi tanıyorum biri diğerine Amerikancı mısın ya da Rusçu musun dediği için 10-15 yıllık arkadaşlıklarının üzerine çizgi çektiler. 

Gelelim bölge için önemli bir meseleye…

Putin ve Aliyev Moskova’da bir araya geldi

Azerbaycan Rusya’yla müttefiklik anlaşması yaptı.  Aslında ben NATO üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin NATO üyesi olan Amerika ve Batı ülkeleri tarafından sıkıştırıldığını terör örgütü PKK’’yı desteklediklerini 15 Temmuz olaylarında destek verdiklerini bildiğim için müttefikliği ciddiye almıyorum. 

Ama öyle düşünüyorum ki: Azerbaycan bu anlaşmayı son 1 yıldır iyice düşünüp Türkiye ile de anlaştıktan sonra yaptı. 

Karabağ’daki işgalcilerin  Rus askerleri tarafından kullanıldığında  hepimiz biliyoruz. Ayrılıkçılar elinde İran’ın Rusya’nın Amerika’nın ve Fransa’nın beslemesi olan terör örgütlerinin olduğunu da biliyoruz.

Yakın günlerde Karabağ’da terör operasyonu yapmazsak 100 yıl boyunca bize rahatlık yoktur. Yakın günlerde biz bir operasyonun şahit olacağız ve bu kaçınılmazdır. 

Ortadoğu ve Kafkasya’daki sınırlar

Bundan başka çok yakında Amerikan güdümünde olan İran topraklarında bir savaşın başlayacağı, bu savaşın Türkler olduğu bölgelerde çıkarılacağını hepimiz göreceğiz. 

Bu savaş Ortadoğu’daki savaşa benzemeyecek. Çok kötü olayların şahidi olacağız.  Bu savaştan komşu ülkelerde nasibini olacak.  Şimdiden kendini garantiye alan ülkeler Az kayıpla kurtulabilecek. Sınırlar yeniden çizilecek…

Sınırlar çizilirken Ermenistan’da Gürcistan’da baya toprak kaybedecek.  Tek toprak kaybı değil, aynı zamanda bazı devletler silinecek bazı ülkeler düne kadar komşu olduğu ülkelerin sınırlar içerisinde azınlık olarak yaşamak zorunda kalacak.

O yüzden  hep  söylerim Her şey göründüğü gibi değildir.

Bazen herkesin karşı çıktığı yoldan yürümek zorundayız.

Işığın geldiği taraftan ejderha olduğunu da gördük. 

Siyaset karanlıkta  yürüyüp  iz bırakmayanların yoludur. 

Devletlerin ayakta olması için neler yapıldığını herkes bilseydi, şimdi her evde bir devlet olurdu.

Sosyal medya kafasıyla  devlet yönetirsen  Zelensky gibi devletini ayının kucağına atarsın. 

2008 Gürcistan’dan netice çıkarmayıp, ABD ve AB’den medet umarsan ortada kalırsın. 

Sağlamlaşmak, güçlenmek için,  sağ gösterip solla vurmak için zaman lazım. Acele işe şeytan karışır.

Turanda buluşmak dileğiyle

Nigar ÖGEDAY

dirimgazetesi.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.