Manşet

İran Süveyş Kanalı’na Alternatif Nakliye Hattı Önerdi

İran’ın Rusya Büyükelçisi Kazem Jalali, Mısır’ın Süveyş Kanalı’na alternatif olarak İran’dan geçen bir denizyolu hattının faaliyete geçirilmesini önerdi .

Süveyş Kanalı, Salı gününden bu yana, devasa Panama konteyner kargo gemisi Ever Given’in kanaldaki yeni kanaldan geçerken karaya oturmasından bu yana geçici olarak askıya alındı .

Mısır, ülke ekonomisini canlandırma ve Mısır’ın ticaret için önemli bir merkez olarak konumunu eski haline getirme planlarının bir parçası olarak Ağustos 2015’te 8 milyar dolara mal olan Yeni Süveyş Kanalı’nın açılışını yaptı.

Devlet haber ajansı IRNA’ya göre Jalali, “Süveyş Kanalı’ndaki deniz trafiğinin askıya alınması” sonucunda “altyapının hızlandırılması ve kuzey-güney koridorunun etkinleştirilmesi” çağrısında bulundu.

İran, Mısır Süveyş Kanalı’na daha iyi bir alternatif olduğunu savunarak, Hindistan’ı İran’dan geçen Rusya’ya bağlayan kuzey-güney ticaret koridorunu yıllardır destekliyor.

İranlı diplomat, önerilen nakliye hattının “zamanı kısalttığını” ve “Süveyş Kanalı’na kıyasla yüzde 30 oranında maliyet tasarrufu sağladığını”, dolayısıyla Kızıldeniz rotasına daha iyi bir seçenek sunduğunu söyledi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.