AvrupaDünyaManşetOrtadoğuSiyaset

İran, Uçak Kazası Kurbanlarının Her Birine 150.000 Dolar Ayırıyor

İran’ın durumu ‘kabul edilemez’ olarak ele aldığını belirten Kiev, tazminat miktarının müzakere edilmesi gerektiğini söylüyor.

Resmi IRNA haber ajansının bildirdiğine göre, İran kabinesi Çarşamba günü İran hava sahasında düşürülen Ukrayna uçağının 176 kurbanının her birinin ailelerine 150.000 dolar ayırdı.

İran’ın durumu “kabul edilemez” olarak nitelendiren Ukrayna, tazminat miktarının müzakere edilmesi gerektiğini söyledi ve sorumluların adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.

IRNA raporuna göre, İran hükümetinden yapılan açıklamada: “Kabine, Ukrayna uçak kazası kurbanlarının her birinin ailelerine ve hayatta kalanlarına en kısa sürede 150.000 dolar veya avro karşılığı ödenmesini onayladı.”

İran İslam Devrim Muhafızları, Ukrayna Uluslararası Havayolları’nın 752 sefer sayılı uçağını Tahran’dan Kiev’e doğru hareket ettikten kısa bir süre sonra, ABD ile gerilim yüksekken füzeyle karıştırarak düşürdüğünü söyledi.

Ukrayna dışişleri bakanlığı, trajedinin nedenleri tespit edildikten ve sorumluları adalete teslim ettikten sonra tazminatın müzakereler yoluyla, uluslararası uygulama dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlık sözcüsü Oleh Nikolenko, “Ukrayna tarafı, İran’dan uçağın düşürülmesiyle ilgili koşullar hakkında bir taslak teknik rapor bekliyor.” Diyerek, İran’ın daha önceki anlaşmaları ayrıntı vermeksizin henüz uygulamadığını da sözlerine ekledi.

Nikolenko, “Bu durum, masum insanların kaderinden bahsettiğimiz için özellikle kabul edilemez.” Dedi.

Kanada Dışişleri Bakanı Francois-Philippe Champagne, e-postayla gönderdiği açıklamada, “tazminat müzakerelerinin” “İran’ı eylemlerinden sorumlu tutmanın” en iyi yolu olduğunu ekledi.

Kanada, düşürülen uçakta kurbanların çoğunun ana vatanı olduğu için bir rol oynadı.

MEE

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.