İran Müttefikleriyle ‘NATO’ Savunma ve Güvenlik Paktı Oluşturacak

İran parlamentosu, müttefikleri, devletleri ve devlet dışı aktörleri ile imzalayacağı “Direniş Ekseni için savunma ve güvenlik anlaşması” için karar taslağı hazırladığını dün açıkladı.

Gayri resmi bir ittifak zaten mevcut olsa da, “NATO tarzı” anlaşmanın amacı, üyeleri İsrail veya diğer düşman devletler tarafından herhangi bir üyeye yönelik herhangi bir saldırıya toplu olarak yanıt vermeye mecbur etmektir.

” Direniş ekseni ” üyelerinin arasında İran, Suriye, Lübnan’ın Hizbullah’ı, Husi liderliğindeki Yemen hükümeti, Irak’ın Halk Seferberlik Güçleri (PMF), Hamas ve Filistin İslami Cihad’ı olduğu söyleniyor.

 İran parlamentosunun yardımcısı Abu Fadl Abu Trabi, karar taslağının görüşme ve oylama için onaylanabilmesi için gerekli imzaların toplanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

“İsrail, Direniş Cephesi ülkelerinden birine saldırdığında veya İsrail bu eksene karşı herhangi bir eylemde bulunursa,” diye açıkladı, “Grubun diğer üye devletleri, askeri, ekonomik ve siyasi yönlerden tüm çabalarını, tehdit.”

Tahran’daki parlamentonun, birbirini izleyen İran hükümetlerini “Mart 2041’e kadar İsrail’in ortadan kaldırılmasına yol açan gerekli önlemleri almaya” zorunlu kılan bir yasa teklifinde bulunduğunu bildirdi. Ayrıca, “Amerika Birleşik Devletleri ile nükleer olmayan konularda her türlü müzakereyi” yasaklıyor ve İran’ın ABD güçlerini bölgeden çıkarmak için çalışması gerektiğini belirten bir maddeye sahip.

Tasarının başlığı “Washington ile müzakere etme ve Tahran’ın müttefiklerini destekleme koşulları”. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki ablukasını kırmaya, “Kudüs’e dönüş” ve “[Suriye] Golan’ın özgürleştirilmesine” yönelik çalışma ihtiyacını ortaya koyan 16 maddesi var. Taslak ayrıca Tahran’ı Yemen’e her üç ayda bir insani yardım ve erzak sağlamakla da yükümlü kılıyor.

MEM

Exit mobile version