Manşet

İran Macron’a Yer Olmadığına Dair Israr Ediyor

İran dışişleri bakanı, İran-Körfez diyalogunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yer olmadığı konusunda ısrar etti. Mohammad Javad Zarif dün resmi İran televizyonuna verdiği demeçte, Fransa’nın nükleer anlaşma müzakerelerine üye olmaya zorlanmadığını, ancak anlaşmanın bazı şartları hakkında “Macron için endişeleri olması doğal” olduğunu söyledi.

Zarif, “İran, ilgili sekiz bölge ülkesi [Körfez Ülkeleri, İran ve Irak] arasında bir diyalog çağrısında bulunuyor,” dedi. Ancak Fransa’ya atıfta bulunarak Tahran’ın “batılı ülkeler” ile bölgesel ilişkileri müzakere etmeyeceğini vurguladı.

Macron geçen Perşembe günü, Fransa’nın nükleer anlaşma konusunda yeni bir ABD-İran diyaloğunu destekleyeceğini söyledi. Washington merkezli Atlantik Konseyi’ne verdiği demeçte, “İran ile yeni müzakereleri sonuçlandırmamız gerekiyor,” görüşmelerin Suudi Arabistan ve İsrail’i içermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu, Macron’un İran’ın nükleer programı konusunda müzakere çemberini genişletme çağrısı yaptığı ikinci seferdir. 2015 Ortak Kapsamlı Eylem Planı nükleer anlaşması ABD tarafından 2018’de tek taraflı olarak terk edildi. Yeni ABD Başkanı Joe Biden, yine de, İran’ın anlaşmaya “katı” uymaya dönmesi durumunda Washington’un yeniden devreye gireceğini söyledi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.