GündemManşetOrtadoğuSiyasetTürk Dünyası

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi İstifaya Zorlandı

Hayatını Irak’taki Türkmenlerin varlığına adayan Erşat Salihi bugün öğle saatlerinde görevini Hasan Turan’a devretti.

2011’de göreve geldiği günden beri saldırılara ve iftiralara maruz kalan, terör örgütlerinin hedefinde olan Erşat Salihi, son yıllarda Irak’ta peşmergenin ve diğer güçlerin Türkmenlerin haklarını gasp ettiğini dile getiriyordu.

Son yıllarda Türkiye ile temaslarını iyice arttıran Erşat Salihi bugün görevini devretti. Görevini kendi isteği ile devretmediği, AKP’nin bizzat baskı uyguladığı dile getirilmekte. AKP’nin Barzani ile olan ilişkileri neticesinde Erşat Salihi ile yol ayrımına gidildiği iddia ediliyor. Bu karar başta Irak olmak üzere Türk Dünyasında tepki ile karşılandı.

Erşat Salihi ise Altunköprü Katliamı etkinlikleri sonrası sosyal medya hesabında, ” Milletimiz rahat olsun. Türkmeneli’de tek bir Türk kalsa bile, bu bölgeler hep bizim bölgelerimiz olarak kalacaktır.

Geri adım atmıyoruz. Tam tersi daha güçlü bir şekilde Türkmeneli’ye ve Türk dünyasına hizmetlerde bulunacağız.

Sözümüz olsun…” diyerek yeni bir mücadelenin sinyalini verdi.

Erşat Salihi Kimdir?

1959’da Kerkük’ün Musalla Mahallesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kerkük’te tamamlayan Erşat Salihi, 1978’de Bağdat Üniversitesi Fen Fakültesi’ni kazanmıştır. Ortaokul yıllarından itibaren Türkmen Milli Hareketleri içerisinde yer almaya başlayan Salihi, üniversite döneminde de faaliyetlerine devam etmiştir. Bu faaliyetleri nedeniyle 1979 yılında “Türkmen Milli Hareketlerine katılmak” suçuyla Baas Partisi tarafından tutuklanmış ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 9 yıl Ebu Garib Hapishanesi’nde özel siyasi mahkumların tutulduğu bölümde mahkum olarak kalan Erşat Salihi’nin ağabeyi de Baas Rejimi tarafından idam edilmiş ve ailesi de Kerkük’ten Irak’ın güneyindeki vilayetlere sürgün edilmiştir. Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2003 yılında Kerkük’te Irak Türkmen Cephesi’nin Musalla Bürosu Sorumluluğuna getirilen Erşat Salihi, 2004 yılında Irak Türkmen Cephesi Suriye Temsilcisi olarak görev yapmıştır. Suriye’de de 4 sene görev yapan Erşat Salihi, 2008’de Irak Türkmen Cephesi Kurultayı ile birlikte Kerkük İl Başkanlığı görevini yapmaya başlamıştır. 7 Mart 2010’da Irak’ta yapılan seçimlerde Kerkük’ten milletvekili olmaya hak kazanan Erşat Salihi, Mayıs 2011’den 2021’e kadar görevini başarıyla sürdürmüştür.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.