İngiltere Varyantı Yayıldıkça İran’da Virüs Artışı Alarmı

 Koronavirüsün yayılmasını kontrol altına alma ve İran’daki dördüncü dalgasını önleme çabaları, bazı illerde yeni enfeksiyonlardaki artış ve virüsün Birleşik Krallık varyantının endişe verici yayılmasıyla azaldı .

Yetkililere göre, Irak, Azerbaycan ve Türkiye sınırındaki batı illerinde yeni vakalar ve ölümlerdeki keskin artış, ülkedeki pandemiye karşı mücadeleyi karmaşık hale getirdi.

İran’ın korona karşıtı görev gücünün sözcüsü Alireza Raisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, salgının genel grafiğinin son haftalarda aşağı doğru bir eğim görmesine rağmen, Khuzestan gibi batı illerindeki ani yükselişin endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Irak sınırındaki petrol zengini vilayetinde dokuz büyük şehrin şu anda kırmızı kategoride olduğunu ve yüksek oranda enfeksiyonla karşılaştığını söyledi.

Aynı zamanda korona karşıtı görev gücünün de üyesi olan İran Meclis Başkan Yardımcısı Seyyid Amir Ghazizadeh Hashemi, ülkenin batı kesimlerinde yeni vakaların patlak vermesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Khuzestan ve Batı Azerbaycan’daki durumu “endişe verici” olarak nitelendirdi, özellikle de virüsün Birleşik Krallık varyantı ülkede yayılmaya başladı ve sağlık yönergelerine sıkı sıkıya uyulması çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Saeed Namaki’ye göre, geçen ayın başlarında İngiltere’den dönen bir yolcuda ilk olarak İran’da bildirilen virüsün Birleşik Krallık varyantı ülkede “hızla yayılıyor”.

Sağlık yetkilileri, sınır giriş noktalarında ve ayrıca yurt dışından gelenler için havalimanlarında sıkı tedbir çağrısında bulundu.

Aşıların yaygınlaştırılması bu hafta sağlık çalışanları ve diğer yüksek riskli grupların aşının ilk aşamada uygulanmasıyla başladı. Yetkililer, aşıyı tüm nüfusun almasının en az bir yıl süreceğini söylediler.

İran, aynı zamanda, şimdiye kadar insan deneme aşamasından geçen iki aşı ile kendi bünyesinde yetiştirilen bir aşı üretmek için yarışıyor.

MEM

Exit mobile version