ManşetOrtadoğu

Sudan Sınır Topraklarını Kontrol Altına Aldı

Haftalarca süren çatışmalardan sonra Sudan, artık Etiyopyalı çiftçilerin yerleştiği el-Faşka bölgesindeki tüm topraklarını kontrol ettiğini söylüyor.

Sudan Perşembe günü yaptığı açıklamada, güçlerinin haftalarca süren çatışmalardan sonra Etiyopyalı çiftçilerin yerleştiği bir sınır bölgesindeki tüm Sudan topraklarının kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Ancak Etiyopya, komşusunu saldırılar için kendi topraklarına kuvvet göndermekle suçladı.

Etiyopya’nın kuzey Tigray bölgesinde Kasım ayı başlarında çıkan ve çoğunlukla Tigraylı mültecilerin Doğu Sudan’a kaçmasına neden olan bir çatışmanın patlak vermesinden bu yana sınır gerilimleri yeniden alevlendi.

Son haftalarda, Sudan’ın uluslararası sınırları içinde yer alan ancak Etiyopyalı çiftçiler tarafından yıllardır yerleşilen el-Faşka bölgesinde tarım arazileri konusunda çatışmalar yaşandı.

Cumartesi günü Sudan, bölgenin tamamını olmasa da çoğunun kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. 

Reuters’in haberine göre, Perşembe günü Dışişleri Bakan Vekili Omar Gamareldin bir basın toplantısında geri kalanı Sudan’ın aldığını söyledi

İki ülke arasındaki sınır görüşmeleri geçen hafta kesildi. 

Sudanlı yetkililer, Etiyopya’nın on yıllar önce çizilen sınıra resmi olarak itiraz etmediğini söylüyor. Ancak Etiyopyalı yetkililerin yorumları anlaşmazlığa işaret ediyor.

Etiyopya dışişleri bakanlığı sözcüsü Dina Müftüsü Salı günü düzenlediği basın toplantısında Sudan’ı topraklarına asker göndermekle suçladı.

“Durum, bazı [Sudanlı] siyasi liderlerin buranın kendi toprakları olduğunu ve kendi topraklarını kontrol ettiklerini ve toprağı terk etmeyeceklerini söylediği bir noktaya ulaştı.” dedi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.