Hollanda Dışişleri Bakanı Blok: Türkiye ile Ortaklığımızın Son Derece Önemli Olduğuna İnanıyorum

Hollanda Dışişleri Bakanı Blok, Türkiye ile farklı görüşleri olabileceğini ancak iki ülke arasındaki ortaklığın son derece önemli olduğunu söyledi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiye ile farklı görüşleri olabileceğini ancak iki ülke arasındaki ortaklığın son derece önemli olduğunu söyledi.

Bakan Blok ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun eş başkanlıklarında, Türkiye-Hollanda (Wittenburg) Konferansı’nın 8. Toplantısı çevrim içi düzenlendi.

Blok, burada yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda, karşılıklı çıkar, yenilikçilik, güvenlik ve bölgesel meseleler başta olmak üzere birçok konuyu ele alacaklarını belirterek, toplantı kapsamında birlikte çalışabilmenin yöntemlerini arayacaklarını ifade etti.

Hollanda ve Türkiye arasında NATO çerçevesinde savunma alanındaki iş birliğinin de devam edeceğini vurgulayan Blok, “Tabii ki farklı düşüncelerimiz olabilir ancak ortaklığımızın son derece önemli olduğuna inanıyorum.” dedi. 

Hollanda ve Türkiye arasındaki müttefikliğin çok eski yıllara dayandığına işaret eden Blok, iki ülke arasında birçok alanda son derece önemli iş birliği konuları bulunduğunun altını çizdi.  

Problemleri ortak şekilde sahiplenmek ve ortak çözüm getirmenin yanı sıra ülkelerin fırsatları da birlikte değerlendirebileceğini söyleyen Blok, “Örneğin bir inovasyon projesi söz konusu olduğunda bununla ilgili çalışmaları birlikte gerçekleştirebiliriz.” diye konuştu.

Blok, Türkiye’de birçok Hollanda merkezli firmanın yatırım yaptığına ve iki ülkenin ticari ilişkilerinin artmaya devam ettiğine dikkati çekerek, “Ticaret hacmimiz 2019’da son derece önemli bir seviyeye ulaştı. Türkiye’de çok önemli yatırımlarımız da var. Hollanda firmaları ülkenize 2002’den bu yana yaklaşık 25 milyar dolar yatırım yaptı.” dedi.

Bakan Blok, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin daha da pekişmesi halinde ticari ilişkilerin daha önemli seviyelere gelebilecek potansiyeli taşıdığını da işaret etti.

Türkiye’de yaşayan Hollandalılar gibi Hollanda’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların da olduğunu belirten Blok, entegrasyonun son derece örnek teşkil edecek bir aşamada olduğunu da kaydetti.

Blok, tekrar Ankara ve İstanbul’un manzarasını, Antalya’nın sahilini görmeyi arzu ettiğini anlattı.

Hollanda Rijks Müzesi’nden Ankara’ya getirilen ve sergi sonrasında iki yıl Rahmi M. Koç Müzesi’nde kalmasına karar verilen “Ankara Manzarası” tablosuna dikkati çeken Blok, “Size ‘Ankara Manzarası’ tablosunun ne kadar özel olduğunu anlattım. Bu tablonun bu kadar önemli olması bize aynı zamanda birbirimizi tanımamız için de fırsat sağlayacaktır. Bu tablonun hikayesi bir tiyatro oyununa, bir belgesele ve hatta farklı birçok esere de ilham olmuş durumda.” ifadelerini kullandı.

Bakan Blok, “Bugün uzaktan bir toplantı gerçekleştiriyor olsak da birbirimize yüz yüze bakabilecek, gözlerimizin içine bakabilecek bir ortamdayız. Gelecekte çok daha verimli bir çalışma yapalım. Bir elin nesi var iki elin sesi var.” diye konuştu.

Blok, sözlerini, Türkçedeki bu atasözüne benzer şekilde ülkesinde de kullanılan “Her zaman iki kişi bir kişiden daha iyidir.” sözleriyle sonlandırdı.

AA

Exit mobile version