ManşetOrtadoğuSiyaset

Erdoğan: ‘İsrail ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz ancak Filistin’e yapılan muameleyi kabul etmiyoruz!

ANKARA (Reuters) – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İsrail ile daha iyi ilişkiler kurmak istediğini, ancak İsrail’in Filistinlilere yönelik politikasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Bir zamanlar müttefik olan Türkiye ve İsrail, son yıllarda sert bir çatışma yaşadı. Ankara defalarca İsrail’in Batı Şeria’daki işgalini ve Filistinlilere yönelik muamelesini kınadı. Ayrıca, İsrail ile dört Müslüman ülke arasında ABD’nin aracılık ettiği yakın tarihli yakınlaşmaları da eleştirdi.

Filistin politikası bizim kırmızı çizgimizdir. İsrail’in Filistin politikalarını kabul etmemiz mümkün değil. İstanbul’da Cuma namazının ardından gazetecilere verdiği demeçte Erdoğan, acımasız hareketleri kabul edilemez ”dedi.

“En üst düzeyde (İsrail’de) sorun olmasaydı, bağlarımız çok farklı olabilirdi” dedi ve iki ülkenin istihbarat paylaşmaya devam ettiğini ekledi. “Bağlarımızı daha iyi bir noktaya getirmek isterdik.”

İsrail Dışişleri Bakanlığı Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Türkiye ve İsrail, İsrail güçlerinin Gazze sınırındaki çatışmalarda düzinelerce Filistinliyi öldürmesinin ardından 2018’de birbirlerinin büyükelçilerini sınır dışı etti.

Bu yılın Ağustos ayında İsrail, Türkiye’yi İstanbul’daki bir düzine Hamas üyesine pasaport vermekle suçlayarak bu hareketi “çok dostane olmayan bir adım” olarak nitelendirdi.

Hamas, 2007’de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sadık güçlerden Gazze’yi ele geçirdi ve grup o zamandan beri İsrail ile üç savaşa girdi. Türkiye, Hamas’ın demokratik seçimlerle iktidarı kazanan meşru bir siyasi hareket olduğunu söylüyor.

İsrail, bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sudan ve Fas olmak üzere dört Müslüman ülkeyle bağlarını resmileştirdi. Çarşamba günü, beşinci bir Müslüman ulusla, muhtemelen Asya’da ilişkileri normalleştirmek için çalıştığını söyledi.

Ankara, Erdoğan’ın daha önce BAE ile diplomatik ilişkilerini askıya alma ve elçisini geri çekme tehdidinde bulunduğu ABD aracılı anlaşmaları şiddetle eleştirdi. Türkiye ayrıca Bahreyn’in ilişkileri resmileştirme kararını Filistin davasını savunma çabalarına bir darbe olarak eleştirdi.

Filistinliler, ABD’nin aracılık ettiği anlaşmaları, İsrail’in ilk önce devlet olma talebini karşılaması yönündeki uzun süredir devam eden talebe ihanet olarak görüyor. Mısır ve İsrail, 1979’da ve Ürdün 1994’te tam ilişkiler kurdu.

Reuters

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.