Güney Kafkasya’ya Barış, Demir Yollarıyla Gelecek

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 11 Ocak’ta Moskova’da gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararlar, gözleri bölgede yeni kurulacak muhtemel ulaştırma hatlarına çevirdi.

Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını 44 günlük savaşla kurtarmasından sonra Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan üçlü bildirinin uygulamaya konulmasıyla bölge, yeni ulaşım hatları sayesinde artık savaş ortamından çıkarak ekonomik canlanmanın yaşanacağı bir sürece girdi. 

11 Ocak’ta Moskova’daki toplantıda liderlerin aldığı karar gereği ilk etapta hem Sovyetler döneminde yapılan fakat bölgedeki çatışmalar nedeniyle tahrip olan demir yolu hatları yenilenecek hem de yeni hatlar inşa edilecek.

Demir yolu projeleri hayata geçince Azerbaycan Nahçıvan ve Türkiye’ye, Rusya, Ermenistan ve Türkiye’ye, Ermenistan da Rusya ve İran’a daha karlı, hızlı ve kolay ulaşım olanağı elde edecek.

Azerbaycan, ana karası ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında Ermenistan üzerinden sağlanacak yeni ulaştırma hattının yapımı için çalışmalara başlandı.

Azerbaycan’ın, başkent Bakü’den Fuzuli ilinin Horadiz kasabasına kadar demir yolu hattı zaten işlek durumda. Bu hattın Horadiz’den Ermenistan sınırına kadarki kısmının bazı bölümleri Ermenistan işgali döneminde tahrip edildi, bazı bölümleri ise yapılan barajın suları altında kaldı. Dolayısıyla Horadiz’den Nahçıvan’ın Ordubad iline uzanan 166 kilometrelik yeni demir yolu hattı inşa edilecek.

Hattın Ermenistan kısmından geçecek 43 kilometrelik bölümünün inşaatı için Azerbaycan ile Rusya aralarında anlaşacak. Azerbaycan’ın Ermenistan ile değil Rusya ile anlaşacak olmasının nedeni, Ermenistan demir yollarının mülkiyetinin Rusya’ya ait olmasından kaynaklanıyor.

Ordubad’dan, Nahçıvan’ın kuzeyinde bulunan; Türkiye, Ermenistan ve İran’a yakın Velidağ istasyonuna kadarki 158 kilometrelik hat ise kapsamlı tamir edilecek. Velidağ’da biten hat, Ermenistan sınırına kadar 14 kilometre uzatılacak.

Aynı şekilde Türkiye ve Azerbaycan’ın Kars’ı Nahçıvan’a bağlayan demir yolu hattı projesi var. Bu projelerin tümü gerçekleştirildiğinde Türkiye ve Rusya arasında kesintisiz demir yolu iletişimi sağlanmış olacak.

AA

Exit mobile version