Flaş gelişme: Ermenistan bugün Zengezur bölgesindeki 13 köyü Azerbaycan’a bırakacak

Azerbaycan, Ermenistan ile olan devlet sınırını tam anlamıyla restore etmek için çalışmaya devam ediyor. Söylediğimiz gibi, Ermenistan’ın Gafan bölgesine bitişik kurtarılan topraklardaki Ermeni savaş mevzileri yıkılıyor.

Ermeni militanlar bugün saat 17: 00’ye kadar bu mevzilerden ve tepelerden Ermenistan’a çekilmelidir. Bu, Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan üçlü anlaşma uyarınca yapılır.

Turkustan.info  , Zangazur ilçesine bağlı Gafan bölgesindeki 13 köy yakınlarındaki bazı yükseklik ve mevzilerin bugün saat 17: 00’de Azerbaycan’a teslim edilmesi gerektiğini bildirdi.

Çünkü Karabağ savaşı başlamadan önce buraları Azerbaycan topraklarıydı.

Eski SSCB döneminde, Ermenistan-Azerbaycan sınırı bu köylerden ve tepelerden geçti, bu nedenle bu toprakların Azerbaycan kontrolüne geri verilmesi gerekiyor. Bu yükseklikler, Gafan bölgesindeki 13 köy üzerinde doğrudan kontrol sağlar.
Gafan bölgesinde aşağıdaki yerleşim yerlerinden bahsediyoruz.

Ermeniler bu köylerin yakınındaki mevzileri terk etmelidir.
Olay Ermenistan’ı kızdırdı ve Başbakan Nicole Pashkina’nın istifasını isteyen günler süren protestoları ateşledi.
Gafor Belediye Başkanı Gevorg Parsyan medyaya verdiği demeçte, “Gafan ve çevre köyler tehdit altında. Perşembe sabahı Ermenistan Savunma Bakanlığı orduya bugün saat 17: 00’ye kadar mevcut yüksekliklerden çekilme emri verdi, bunlar düşmana teslim edildi.” Dedi.

Ona göre Ermeni askerler görevlerinden “Sovyet sınırlarına” çekilmeliler.

“Düşmanın sınırlarımıza yaklaşacağı ve bizden sadece 1 kilometre uzakta, Gafan havaalanına 200-300 metre uzaklıkta olacağı ortaya çıktı. Daha önce güvenlik bölgesi olmayacak. Köylerimizdeki yollar kapalıdır “dedi.

Kaynak: modern.az

Exit mobile version