Filistin Seçimleri, Bölünmeyi Ne Zaman Sona Erdirecek

Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın yıllardır yapılmayan Filistin seçimlerinin tarihlerini belirleyen kararı, şüphesiz siyasi bölünmeyi sona erdirme yolunda önemli bir adımdır. Yine de yasama, başkanlık ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını önermek tek başına yeterli değildir; Zarar veren bölünmenin üstesinden gelmek için diğer önemli adımlar gereklidir.

Hamas, seçimlerin art arda yapılmasını önceden kabul ederek ve eşzamanlı olması konusundaki ısrarından vazgeçerek kararı memnuniyetle karşıladı. Bu, bölünmeyi sona erdirme çabasında hareketin açık bir esneklik ifadesiydi.

Hamas’ın Arap, bölgesel ve belki de uluslararası devletlerden garantiler aldığını ve ardından Abbas’ın önerdiği gibi seçimleri yapmayı kabul ettiğine inanıyorum.

Bu iyimser atmosfer güzel ama yeterli değil. Bir tür aksilik korkusu var. Örneğin, yasama seçiminin sonuçları, seçmenlerin kaybeden partilerin kabul etmeyeceği tercihlerini gösterebilir ve sonraki anketleri aksatabilir veya başka bir şekilde engelleyebilir. Korku gerçektir.

Bu nedenle, seçimlerin başarısını sağlamayı amaçlayan gerçek ulusal diyaloğa ve iç durumun sahadaki güç dengesine göre düzenlenmesine acil ihtiyaç vardır. Böyle bir diyalog aynı zamanda Filistin siyasi sisteminin yeniden şekillenmesine de yol açmalıdır.

Şimdiye kadar, Filistinlilere olası baskılar belirsizliğini koruyor. Washington’da yakında bir iktidar devri olacak ve bunu Mart ayında bir başka İsrail Genel Seçimi izleyecek. Arap dünyasındaki duruma gelince, kafa karışıklığı ortada.

Bu faktörler, Filistinlilerin olabildiğince az dış baskı ile çalışmasına yardımcı olacaktır. Yine de en önemli şey, iç etkenlerin ve çetrefilli tartışmaların bölünmeyi sona erdirecek ve Filistin evini düzene sokacak şekilde uyarlanmasıdır.

Hem El Fetih hem de Hamas için kriz içinde oldukları için büyük bir potansiyel var. Seçimlerin yapılması bölünmenin sona ermesi anlamına gelmez, ancak iki parti arasındaki çekişmeli meseleleri çözmek için gereken sıkı çalışmanın başlangıcıdır.

MEM

Exit mobile version