Manşet

Fas, Alman Büyükelçiliği İle İşbirliğini Durdurdu

Faslı kıdemli bir diplomat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Fas’ın hükümet dairelerine Almanya’nın Kuzey Afrika krallığındaki büyükelçiliğiyle işbirliğini ve temaslarını kısmen Berlin’in Batı Sahra konusundaki tutumu nedeniyle durdurmalarını söyledi.

Reuters tarafından görülen bir dışişleri bakanlığı belgesinde, bütün bakanlıklar ve hükümet organlarından büyükelçilik ve Alman yardım ve siyasi örgütleriyle herhangi bir temasa geçmemelerini isteyen “derin anlaşmazlıkları”, daha fazla ayrıntı sunmadan gösterdi.

Üst düzey diplomat, Almanya’nın Aralık ayında Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıma kararına verdiği tepkiyi ve Fas’ı geçen yıl Libya ile ilgili uluslararası bir toplantıya davet etmeme kararını aktardı .

Diplomat, hareketlerin Alman makamları tarafından “göz ardı edildiğini” söyledi.

Cezayir destekli Polisario, İspanya’nın 1975’te geri çekilmesinden bu yana Fas’ın elinde tuttuğu ve Rabat’ın Fas’ın güney eyaletleri olarak gördüğü geniş bir çöl bölgesi olan Batı Sahra için bağımsızlık istiyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Rabat’ın İsrail’in işgal devletiyle ilişkilerini normalleştirmesi karşılığında Washington’un Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığını ilan ettikten sonra, Almanya konuyu görüşmek için BM Güvenlik Konseyi toplantısı çağrısında bulundu.

Fas, geçen yılki Berlin toplantısında başlatılan BM destekli sürecin dışında, ülkenin rakip parlamentolarının üyeleri arasında görüşmelere ev sahipliği yapan Libya diplomatik müzakerelerinde rol oynadı.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.