ManşetTeknolojiYurtiçi

T129 ATAK FAZ-II ve Polis ATAK’ı Görüntülendi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tesislerinde üretim halinde olan T-129 ATAK FAZ-II, 80’inci ATAK helikopteri ve Polis ATAK helikopteri görüntülendi.

Irak Savunma Bakanı Jumaah Enad Saadoonn, geçtiğimiz günlerde Ankara’da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Saadoon’un ziyareti esnasında, üretim bandında bulunan 80’inci ATAK, ATAK FAZ-II ve Polis ATAK helikopterleri görüntülendi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ATAK Projesi, başarıyla devam ediyor. 2014 yılından bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı için 57 adet T129 ATAK (9 EDH + 48 FAZ-I) helikopterinin teslimatını gerçekleştiren TUSAŞ, ATAK FAZ-2 helikopterleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ATAK helikopterlerinin üretim faaliyetlerine devam ediyor.

ATAK Programı kapsamında geliştirilen en gelişmiş konfigürasyon olan T129 ATAK FAZ-II’nin kalifikasyon testleri, geçtiğimiz haftalarda başarıyla tamamlanmıştı. ATAK FAZ-II helikopterinde, ATAK FAZ-I’de bulunmayan Radar İkaz Alıcı Sistem, Radyo Sinyal Karıştırıcısı vb. elektronik harp sistemleriyle 9681 V/UHF Yüksek Bant Telsiz bulunuyor. ATAK FAZ-2 konfigürasyonundan, ilk aşamada 21 adet helikopteri teslim edilecek.

Halihazırda Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın 59+41 adet, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 18 adet ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ise 9 adet ATAK helikopteri siparişinin bulunduğu tahmin ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönelik ilk ATAK helikopteri teslimatının ise 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Halihazırda Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 9 adedi Erken Duhul Helikopteri (EDH) ve 42 adedi ise FAZ-I konfigürasyonunda olmak üzere toplam 51 adet T129 ATAK helikopteri teslim aldı. Jandarma Genel Komutanlığı’na ise 6 adet T129 ATAK FAZ-I helikopteri teslim edildi. FAZ-II helikopterlerinin ana kullanıcısının Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın olacağı bilinirken, Jandarma ile Polis’e yönelik teslimatların FAZ-I ile mi yoksa FAZ-II ile mi devam edeceği henüz belirsizliğini koruyor.

SAVUNMA SANAYİST

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.