Manşet

İran ve Afganistan, Onlarca Yıllık Anlaşmazlığın Ardından Su Anlaşması İmzaladı

 İran ve Afganistan Helmand Nehri üzerindeki su hakları konusunda bir anlaşma imzaladı ve neredeyse 50 yıllık anlaşmazlıkları bir kenara bıraktı .

İran Enerji Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Afgan mevkidaşları arasında iki ülke sınırında yer alan doğudaki Zabol kentinde görüşmeler yapıldı. Her iki tarafın da Helmand su toplama havzasında yeni bir araştırma yapmayı ve ülkeler arasında 1973’te imzalanan anlaşmalara dayalı olarak su haklarının verilmesini kabul ettiği bildirildi.

İran Enerji Bakanlığı, anketin esas olarak nehrin topografyasına odaklanacağını ve böylece İran’ın bir rezervuar inşaatına başlayabileceğini belirtti. Bununla birlikte, Tahran’ın sulak alanlarının kurumasına katkıda bulunduğunu ileri sürdüğü Kamal Khan Barajının inşası konusunda Afganistan ile devam eden bir anlaşmazlık var.

Bununla birlikte Afgan hükümeti, barajın kendi su güvenliğini sağlamaya yardımcı olduğuna inanıyor, çünkü barajın su “cankurtaran halatı” na rağmen dünyadaki en düşük su depolama kapasitesinden birine sahip olduğuna Helmand.

Başlangıçta İran’ın saniyede 26 metreküp (yılda 850 milyon cm) su alacağı kabul edilmiş olsa da, Afganistan’ın yıllarca süren çatışmalardan ve su altyapısı eksikliğinden yararlandığı ve kararlaştırılanlardan çok daha fazlasını aldığı iddia edildi. sınır boyunca akan miktar.

Helmand Nehri, Afganistan’daki en uzun nehirdir ve ülke yüzey suyunun yüzde 40’ını oluşturur. Ayrıca, komşu ülkenin Sistan ve Belucistan eyaletindeki İran’ın Hamun Gölü’ne de besleniyor.

İran ve Afganistan arasında su üzerinde on yıllardır süren anlaşmazlıkları Afganistan İngiliz kontrolü altındaydı 1870’lerde tarih arkasına söylenir. Bir İngiliz subayının Helmand Nehri’nin ana kolu boyunca İran-Afgan sınırını çizdiği söyleniyor.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.