ManşetOrtadoğuSiyaset

İran, Süleymani’nin öldürülmesinin birinci yıldönümünü yad ediyor

İranlı üst düzey ordu komutanı Kasım Süleymani’nin geçen yıl öldürülmesinin ardından bir hafta süren anma töreni Cuma günü Tahran’da büyük bir toplantıyla başladı .

İran takvimine göre Süleymani’nin ölüm yıldönümü münasebetiyle Tahran Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliğin konuşmacıları arasında üst düzey siyasi ve askeri yetkililerin yanı sıra bölgedeki birçok ülkenin temsilcileri yer aldı.

İran’ın yargı başkanı ve eski cumhurbaşkanı adayı Ebrahim Raeesi, 3 Ocak 2020’de Bağdat’ta bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen eski Kudüs Gücü şefinin intikamını alma çağrılarını yineledi.

Raeesi, İran’ın İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) ve bölgedeki İran destekli gruplara atıfta bulunarak, “şiddetli intikam” ın “suçun faillerini” beklediğini söyledi ve “direniş güçleri tarafından belirleneceğini” söyledi.

Giden ABD Başkanı Donald Trump’ın, “suçun faillerinin dünyanın hiçbir yerinde güvende olmayacağını” öne sürerek kendisini cezadan muaf olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

Süleymani’nin halefi ve şimdiki Kudüs Gücü şefi Esmaeil Kaani de, katledilen IRGC komutanının intikamının “ABD içindeki insanlar” tarafından alınabileceğini söyleyerek toplantıya seslendi.

IRGC başkanı Hossein Salami ise Körfez bölgesinde ABD ile yaşanan gerginliklerin yakın zamanda tırmanışa atıfta bulunarak ülkesinin “her türlü olasılığa hazır” olduğunu söyledi.

ABD, uzmanların söylediği gibi İran’ı bölgedeki kuvvetlerine saldırmaktan caydırmak için Çarşamba günü ikinci kez Basra Körfezi üzerinde iki stratejik bombardıman uçağı uçurdu.

İran veya müttefiklerinin Süleymani’nin birinci ölüm yıldönümünden önce Irak’taki ABD tesislerine saldırılar planladığına dair endişeler arasında, Başkan Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Irak’ta Amerikalılara yönelik daha fazla saldırı hakkında “gevezelik” olduğunu söyleyerek İran’ın sorumlu tutulacağı uyarısında bulundu.

Yanıt olarak İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Perşembe günü Irak’tan gelen “istihbarat” raporlarının “savaş bahanesi uydurmak için bir komplo” gösterdiğini söyledi.

Süleymani’nin geçen yıl öldürülmesinin ardından, iki ülke kısa bir süre için doğrudan askeri çatışmanın eşiğine geldi, ancak bu nihayetinde önlendi.

Perşembe günü İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, IRGC komutanının öldürülmesini “Affedilemez bir suç” olarak nitelendirdi ve intikamın uygun bir zamanda kararlaştırılacağını söyledi.

Cuma günkü anma törenine bölgedeki İranlı müttefiklerin temsilcileri, Lübnan Hizbullahı, Iraklı Haşdi Şaabi ve Suriye rejimi de seslendi.

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Süleymani’yi öldürerek “uluslararası hukuku ve BM tüzüğünü Irak’ın egemenliğini açıkça ihlal ederek ihlal ettiğini” söyledi.

Açıklamada, “Yetkililer bu eylemi adalete teslim etmeden İran pes etmeyecek.” Denildi.

Dirim Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.