Manşet

Teksas Buz Tuttu, Eyalette Hayat Dondu

ABD’nin Teksas eyaletini saran kış fırtınası hayatı dondurdu. Eyalet elektrik verilememesi nedeniyle karanlığa büründü, içme suyu bulunamıyor. 15 Şubat’tan bu yana 21 kişi hayatını kaybetti.

ABD’nin Teksas eyaleti görülmemiş dondurucu havanın etkisinde kaldı. Enerji  kaynakları kesilince ısınmak imkansızlaştı. Teksas, doğal gaz kuyuları ve boru hatlarının yanı sıra rüzgar türbinlerinin donarak kapatılmasıyla üretim kapasitesinin yüzde 40’ını kaybetti.

2,7 milyon Teksaslı halen ısınamıyor. Hayatı donduran soğuklar domino etkisi yarattı. Elektrik kesintilerini su kesintileri takip etti. Eyalete içme suyu verilemezken “Suları kaynatıp için” uyarısı yapıldı.

Covid-19 ile mücadelenin sürdüğü hastanelerde de su sıkıntısı yaşanıyor. Eyaletin en büyük şehri olan Houston’daki ve Teksas’ın başka yerlerindeki hastaneler sularının olmadığını duyurdu.

Uzmanlar fırtınanın Teksas’tan çekildiğini belirterek “En kötüsü sona erdi ve hafta sonu işler daha iyi olacak” açıklamasını yaptı. 

Ancak soğuk havanın birkaç gün daha devam edeceği ve bu soğuğun Teksas enerji şebekesini hızla tam kapasiteye geri getirme çabalarını zorlaştırabileceği belirtildi. 

Güney Teksas’taki bir nükleer santralin tekrar devreye girmesi beklenirken, bunun yanı sıra kömürle çalışan santrallerin faaliyete dönmesinin 400 bin ev için yeterli enerji sağlayabileceği belirtiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın, kış fırtınası nedeniyle  Teksas eyaletinde acil durum ilan ettiği duyuruldu.

TRT HABER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.