ManşetYurtiçi

Ürdün, Mültecilere Covid-19 Aşısı Sağlayan İlk Ülke

Ürdün, BM’ye kayıtlı mültecilere Covid-19 aşılarını uygulamaya başladı ve bunu dünyanın ilk ülkelerinden biri haline getirdi. Girişim, Ürdün’ün geçen hafta başlatılan ve her vatandaşın, mültecinin ve sığınmacının ücretsiz olarak hak sahibi olduğu ülke çapında aşılama girişiminin bir parçası.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne (UNHRC) göre, ilk mülteci grubu geçen Perşembe günü aşılanmıştı. Kırk üç Iraklı ve Suriyeli, dozlarını Ürdün’ün kuzeyindeki Irbid ve Mafraq kasabalarında aldı.

Programın etkinliğinin gerçekten dozların mevcudiyetine bağlı olduğunu ekledi. “Ürdün hükümetinin şu ana kadar yaklaşık 3 milyon dozu var. Önümüzdeki aylarda nüfusun yaklaşık yüzde 25’ini kapsamayı planlıyor.”

Orta Doğu’daki Suriye, Irak, Yemen, Gazze ve Libya gibi çatışma bölgelerinden yüz binlerce mülteci, yıllar içinde Ürdün’e yerleşerek onları ülke içinde önemli bir demografik hale getirdi. Bu mültecilerin yaklaşık yüzde 80’i kentsel alanlarda yaşıyor ve yerel sağlık kliniklerinde aşılanıyor.

UNHRC, Zaatari ve Azraq gibi mülteci kamplarında yaşayan Suriyelilere aşı sağlamak ve uygulamak için Ürdün Sağlık Bakanlığı ile yakın çalıştığını söyledi. Ancak Amman ve BM, hedeflerine ulaşmak için ek yardım fonu ihtiyacını dile getirdi ve BM ajansının 370 milyon dolar daha talep ettiği bildirildi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.