Manşet

Cezayir’de Binlerce Miting

 Binlerce gösterici, COVID-19 salgını onu sokaklardan atmadan önce Cezayir’i sarsan kitlesel protesto hareketinin ikinci yıldönümü münasebetiyle bugün Cezayir’de ağır bir polis varlığına karşı çıktı .

“Sivil devlet, askeri devlet değil!” Sloganı, “Yeter artık!” ve “Halk bağımsızlık istiyor!”, protestocular, çok sayıda polis tarafından izlenen ulusal bayrakları sallayarak başkentin ortasından yürüdüler.

Bazı protestocular, Şubat 2019’dan itibaren Cezayir şehirlerinde bir yıldan fazla süredir devam eden haftada iki kez düzenlenen protestoları, küresel salgın başlayana kadar düzenli olarak on binlerce insanı sokaklara götürmeyi umuyor.

Bir öğrenci olan Djamel Habi, “Mücadelemizi zafere kadar sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Ancak diğer bazı protestocular yürüyüşün düzenli gösterilere dönüşten ziyade sembolik olduğunu veya net bir muhalefet liderliği olmadan protestolara devam edip etmeyeceklerinden henüz emin olmadıklarını söylediler.

2019 protestoları ordunun emektar devlet başkanı Abdülaziz Buteflika’yı görevde kaldıktan sonra iktidardan uzaklaştırmasına ve birçok üst düzey ismi yolsuzluktan hapse atmasına yol açsa da, göstericilerin çoğu daha kapsamlı bir değişiklik istedi.

Buteflika’nın devrilmesinin ardından yetkililer, Hirak taraftarlarının sahte olarak gördüğü bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaptı ve bu, Aralık 2019’da Abdelmadjid Tebboune’un cumhurbaşkanlığını kazanmasıyla sonuçlandı.

Protestocuların şikâyetlerini karşılamak için anayasada küçük değişiklikler de dahil olmak üzere bazı adımlar attı, ancak reformları onaylamak için yapılan referanduma çok düşük katılım, çabalarının çok az kamu desteği olduğunu gösterdi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.