Manşet

Etiyopya, AU Himayesinde Rönesans Barajı Müzakerelerinde Israr Ediyor

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dina Müftüsü, ülkesinin Sudan ve Mısır ile Rönesans Barajı müzakerelerini yalnızca Afrika Birliği’nin (AU) himayesinde herhangi bir zamanda yeniden başlatma isteğini yineledi.

 Hartum’un Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi konusundaki anlaşmazlığı çözmek için dörtlü bir arabuluculuk talebine yanıt olarak geldi.

Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok, Rönesans Barajı görüşmelerine katılmak amacıyla dört taraflı bir arabuluculuk ekibi oluşturmak için AU, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne mektuplar göndermişti.

Addis Ababa, iki mansap ülkesi ile bağlayıcı bir anlaşma olmasa bile, önümüzdeki Temmuz ayında barajın ikinci doldurulma aşamasına başlama niyetini daha önce açıklamıştı.

Sudan, Etiyopya’nın baraj krizini çözmek için uluslararası arabuluculuğu reddetmesi halinde BM Güvenlik Konseyi’ne başvurmakla tehdit etmişti.

Sudan, Mısır ve Etiyopya arasındaki müzakereler, özellikle kuraklık dönemlerinde, barajın nasıl doldurulacağı ve işletileceği ve her iki tarafın Nil’in suyundan payına düşen anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır durdu.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.