EkonomiManşet

Fransa, İran’ın 2015 Anlaşmasını Canlandırmak İçin Acil Olarak Nükleer Silah Kapasitesi Geliştirdiğini Söyledi

İran’ın nükleer silah kapasitesinin oluşturulması sürecinde olduğunu ve Tahran ile Washington 2015 yılında, nükleer anlaşma dönmek acilen Fransa’nın dışişleri bakanı Cumartesi günü yayınlanan bir röportajda şeklindeki sözleri kaydedildi, Reuters bildirdi.

İran, nükleer anlaşmadaki ihlallerini hızlandırıyor ve bu ayın başlarında, yeraltı Fordow nükleer santralinde uranyumu% 20 bölünebilirliğe kadar zenginleştirme planları ile ilerlemeye başladı. Tahran’ın tartışmalı nükleer hırslarını kontrol altına almak için dünya güçleriyle anlaşmaya varmadan önce ulaştığı düzey budur.

İslam Cumhuriyeti’nin Başkan Donald Trump’ın 2018’de ABD’yi çekmesinden ve ardından Tahran’a yaptırım uygulamasından bu yana nükleer anlaşmayı ihlal etmesi, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Cumhurbaşkanı seçilen Joe Biden’in anlaşmaya yeniden katılma çabalarını karmaşıklaştırabilir.

Le Drian, Journal du Dimanche gazetesine verdiği demeçte, “Trump yönetimi, İran üzerinde maksimum baskı kampanyası olarak adlandırdığı şeyi seçti. Sonuç, bu stratejinin yalnızca riski ve tehdidi artırması oldu.”

“Bu sona ermeli çünkü İran ve – bunu açıkça söylüyorum – nükleer (silah) kapasite elde etme sürecinde.”

Anlaşmanın ana amacı, İran’ın bir nükleer bomba için yeterli bölünebilir malzeme üretmesi için ihtiyaç duyacağı süreyi, eğer isterse, kabaca iki ila üç aydan en az bir yıla çıkarmaktı. Ayrıca Tahran’a yönelik uluslararası yaptırımları da kaldırdı.

Batılı diplomatlar, İran’ın tekrar eden ihlallerinin “kaçış süresini” bir yılın çok altına düşürdüğünü söylediler.

İran nükleer programını silaha dönüştürme niyetini reddediyor.

İran’da Haziran ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasıyla birlikte Le Drian, “İranlılara bunun yeterli olduğunu söylemenin” ve İran ile ABD’yi tekrar anlaşmaya sokmanın acil olduğunu söyledi.

Biden, İran’ın buna sıkı sıkıya uymaya devam etmesi halinde ABD’yi anlaşmaya geri vereceğini söyledi. İran, nükleer ihlallerini tersine çevirmeden önce yaptırımların kaldırılması gerektiğini söylüyor.

Ancak Le Drian, her iki taraf da anlaşmaya geri dönse bile bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Le Drian, “Balistik silahların yayılması ve İran’ın bölgedeki komşularındaki istikrarsızlık konusunda sert tartışmalara ihtiyaç duyulacak.” Dedi.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.