Enerji Verimliliği, Türkiye’nin 2 Yılda 1 Milyar Dolar Tasarruf Etmesine Yardımcı Oluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin enerji verimliliği önlemleri ve yatırımlarının 2017-2019 yılları arasında ülkeye 1 milyar dolar (7,44 milyar TL) tasarruf sağladığını söyledi.

Dönmez’in sözleri, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen Belediyelerde Yenilenebilir ve Akıllı Enerji Uygulamaları başlıklı online konferansta konuşmasına geldi.

Bakan, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) birimi başına düşen enerji birimi olarak hesaplanan bir ekonominin enerji verimsizliğinin bir ölçüsü olan Türkiye’nin enerji yoğunluğunun Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerden daha yüksek olduğunu ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri.

Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşması için enerji yoğunluğunu azaltması, enerji verimliliğini artırması ve kendi kaynaklarını tam anlamıyla kullanması gerektiğini söyledi.

Enerji verimliliğinin önemine vurgu yapan Dönmez, 10 tesisten 1.000 megavat enerji üretim kapasitesinden bu verimliliğin sorumlu olduğunu vurguladı.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ekonomisine yıllık katkısının yaklaşık 100 milyon dolar olduğunu söyledi.

Ülkenin çatı üstü güneş PV kurulumları ile ilgili düzenlemelerinin yenilenmesi, Dönmez’in enerji verimliliği çalışmalarının ana hissedarları olarak tanımladığı yerel yönetimlerin desteğiyle bunların daha da genişlemesini sağlayacak.

Dönmez, yenilenebilir enerjiyi daha da güçlendirmek için 5 megavatla sınırlandırılan lisanssız elektrik üretimine artık bir sınır getirilmediğini açıkladı.

“Şu andan itibaren, belediyelerin elektrik bağlantısının güç seviyelerine bağlı olarak güneş de dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları yenilenebilir enerjiyi üretmelerine artık izin verilmektedir” dedi.

Yerel makamların üretilen fazla enerjiyi satabileceğini ve ek gelir elde edebileceğini sözlerine ekledi.

DAILY SABAH

Exit mobile version