AsyaDünyaGenelGündemKöşe YazılarıManşetSiyasetTürk Dünyası

Gazeteci Umud Orucoğlu Yazdı:” Azerbaycan Medyasında, Demokrasi, Sansür, Devlet Etkisi ve Diğerleri”

Azerbaycan medyasında demokrasi : Sansür hakkında yasalar, muhalefet medyasının faaliyeti, devlet desteğinin medya üzerindeki etkisi.

Kitle iletişim araçları, kitlelere bilgi aktarma aracıdır ve modern uygarlığın en karakteristik özelliklerinden biridir. Medya sayesinde insanlar dünyada olup bitenler hakkında kısa sürede bilgi sahibi olabiliyorlar. Kitle iletişimi, kavramsal olarak, bir kişi veya bir grup insan tarafından bir ortam aracılığıyla geniş bir kitleye gönderilen bir mesajdır. Medya, herhangi bir kitle iletişim aracıdır. Bugüne kadar medya sekiz medya endüstrisi tarafından tanımlanmış ve organize edilmiştir: kitaplar, gazeteler, dergiler ve kayıtlar, radyo, sinema, televizyon ve internet. Demokratik Medya, medyanın ticari hatlar yoluyla değil, demokratik bir şekilde örgütlenmesi gerektiği fikridir. Çalışan bir demokratik medya, şeffaflık, kapsayıcılık, tek adam sesi ve demokrasinin diğer temel kavramlarını eylem ilkeleri olarak hedefleyecektir. Medyanın ticari operasyonlarını yönetmesi gerektiği ve medyanın kâr elde etmek için mal sahibinin ve reklamcıların görüşlerini ve değerlerini yansıttığı varsayımına zıttır. Avukatlar bunu, medyanın devletin değer sistemini yansıttığı hükümet operasyonlarıyla karşılaştırır. Edward S. Herman, demokratik medyanın alacağı biçimi önerdi: Demokratik medya, yapısı ve işlevleri ile tanımlanabilir. Yapısal olarak, sıradan vatandaşlar veya kökleri olan kuruluşlar tarafından organize edilecek ve kontrol edilecektir …. Demokratik medya, faaliyetlerine gelince, öncelikle toplum üyelerinin bilgi, kültürel ve diğer iletişim ihtiyaçlarına hizmet etmeyi amaçlar. İfade ve basın özgürlüğü genellikle toplumda bir demokrasi ölçüsü rolü oynar. İfade özgürlüğünün olmadığı ve basının sansürlendiği bir toplumda insan hakları sıklıkla ihlal ediliyor. Bu nedenle, farklı ülkelerde demokrasinin gelişimini destekleyen birçok yetkili uluslararası kuruluş ve kurum her zaman ifade ve basın özgürlüğüne odaklanmaktadır. Bu anlamda her yıl tüm dünyada yaygın olarak kutlanan Dünya İfade ve Basın Özgürlüğü Günü benzersiz bir tarihe sahiptir. Bu makale Azerbaycan medyasında demokrasi ve sansür yasaları, medyanın faaliyetlerine devlet etkisi, medyanın gelişimine destek konularını incelemektedir. Makalenin amacı, demokrasi ifadesinin Azerbaycan Cumhuriyeti medyasına ne ölçüde yansıdığını, sansürün Azerbaycan medyasına olumsuz etkilerini ve bu alanda kabul edilen yasaları incelemektir

Azerbaycan ulusal basınının kurulması
Azerbaycan milli basınının temeli, Azerbaycan milli aydınlanma hareketinin kurucularından natüralist Hasan Bey Zerdabi tarafından 22 Temmuz 1875 tarihinde “Akıncı” gazetesinin ilk sayısının yayınlanmasıyla atılmıştır. Mart 1871’de “Bakinsky listok-Bakinskie listok”, 1876’da ikinci Rusça gazete “Bakinskie izvestiya-Bakinskiye izvestiya” yayınlandı. “Kaspi” en uzun ömürlü Rusça gazetedir. 1879’da Hacı Said Efendi Ünsizadeh, Tiflis’te (Tiflis) “Ziyayi-Qafqaziyya” gazetesini çıkarmayı başardı. 1883-1891’de Tiflis’te (Tiflis) Kaşkul gazetesi ve dergisi yayınlandı.

  1. yüzyılın başlarında Azerbaycan basını
    1. yüzyılda Azerbaycan dilinde yayınlanan ilk gazete Mammadaga Shakhtakhtinsky tarafından 1903 yılında Tiflis’te (Gürcistan) yayınlanan sosyo-politik, ekonomik, bilimsel ve edebi “Doğu-Rus” gazetesidir. “Doğu-Rus” gazetesi, Jalil Mammadguluzadeh, Mirza Alakbar Sabir, Abbas Sahhat, Omar Faig Nemanzadeh, Huseyn Javid, Mammad Said Ordubadi, Aligulu Gamkusar, Ali Nazmi gibi büyük aydınlatıcıları birleştirmeyi başardı. Bu dönemde “Molla Nasreddin”, “Davat-Koch”, “Bakinski rabochi”, “Debistan”, “Hilal”, “Taraggi”, “Tuti” gibi farklı dünya görüşlerini temsil eden gazete ve dergiler hızla birbirinin yerini alarak yayınlanmıştır. ,” Kalniyet “,” Babayi Amir “ve diğerleri. gösterilebilir. Gazeteler arasında az çok tutarlı demokratik çizgi Haşim bey Vezirov’un “Yeni Hayat” (1907-1908), “Birlik” (1908-1909), “Sada” (1909-1911), “Sadayi-Vatan” tarafından yayınlandı. (1911-1912). ), “Sadayi-hakk”, “Sadayi-Kafqaz” (1915-1916).
      Basının Sovyet dönemi
      Azerbaycan’da Sovyet hükümetinin kurulmasından sonra medyanın gelişimi daha çok parti odaklı oldu. “Komünist” (1919), “Bakinskiy rabochiy” (1906), “Vyshka” (1928), “Azerbaycan gençliği”, “Molodyoj Azerbaycan” (1919), “Bakü”, “Bakü” (1958), “Edebiyat ve sanat “(1934) ve diğer tanınmış medya organları, komünist ideolojiyle ilgili konularla birlikte, cumhuriyetin ekonomik, bilimsel ve kültürel gelişimi ile ilgili sorunları da yansıttı. 1919’da 20’den fazla Bolşevik gazete yayınlandı. “Bakü İşçi Konferansı Haberleri”, “Azerbaycan gençliği”, “Hürriyet”, “Hak”, “Vatandaşın Sesi”, “Emeğin Sesi”, “Ekim Devrimi”, “Genç işçi”, “Azerbaycan Vatandaşı” , Rusça’da Nabat “,” Molot “,” Proletari “,” Rabochi put “,” Golos truda “,” Bednota “,” Molodoy rabochi “,” Novi mir ” ve diğerleri Azerbaycan Bolşevikleri tarafından yayınlanan gazetelerdi. Bu gazetelerin ömrünün çok kısa olduğu doğrudur, bazılarının sadece bir veya birkaç sayısı vardır. “Komünist” gazetesi, “Hummat”, “Koch-Davat”, “Evrim”, “Yoldaş”, “Hummat” (1917-1918), “Bakü Konseyi Bülteni” gibi Bolşevik gazetelerin halefi olarak kuruldu.
      1932’de “Azerbaycan vücut geliştirmeci” (“Fizkulturnik Azerbaycan”) adı altında yayınlanan İdman gazetesi 70 yıldan fazladır. Sonraki yıllarda “Edebiyat” (1933), “Azerbaycan Öncü” (1938), “Kirpi” dergisi (1952), “Bakü” (1958) ve diğer gazeteler çıktı.
      Modern Azerbaycan basını
      Tüm Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde başlayan yeniden yapılanma atmosferi Azerbaycan’a
      kadar ulaşmış ve sosyal çevreyi de derinden etkilemiştir. “Azerbaycan” gazetesi 1989 yılında kuruldu ve tarihe ulusal bir canlanma dönemi olarak geçti. Bağımsız basının kırlangıcı olarak kabul edilen Sahar gazetesi 4 Ağustos 1989’da, Azadlıg gazetesi ise 24 Aralık 1989’da yayımlandı. 1990 yılında “Zerkalo”, “Ses”, 1991-92 yıllarında “Yeni Müsavat”, “İki Sahil”, “525. Gazete”, “Yeni Azerbaycan” gazeteleri çıkarılmıştır.
      6 Ağustos 1998’de Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Azerbaycan’da medyayı sansürleyen özel bir kararnameyi imzaladı. Ayrıca 1999 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Kitle İletişim Yasası ve diğer yasal ve normatif düzenlemeler kabul edilmiştir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 31 Temmuz 2008 tarihli Kararnamesi, Azerbaycan Cumhuriyeti’nde Kitle İletişim Araçlarının Geliştirilmesine Devlet Desteği Kavramı gibi önemli bir belgeyi onayladı ve Araç Geliştirme Devlet Destekleme Fonu kuruldu. Azerbaycan Cumhuriyeti Medya Geliştirme Ajansı, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 12 Ocak 2021 tarih ve 1249 sayılı “Azerbaycan Cumhuriyeti’nde medya reformlarının derinleştirilmesi hakkında” Kararnamesi ile kurulmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın emriyle, “Akinçi” gazetesinin yayınlandığı gün olan 22 Temmuz, Ulusal Basın ve Gazetecilik Günü olarak kutlandı.
      Şu anda ülkede yaklaşık 4.500 medya kuruluşu Adalet Bakanlığı’na kayıtlı.

Azerbaycan’da medyanın faaliyetlerini düzenleyen teşkilatlar
20 Temmuz 2001’de Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Ulusal Basın, Televizyon, Radyo ve İnternet Konseyi’nin kurulmasına ilişkin bir kararname yayınladı. Ancak ülkedeki gazeteci örgütleri, Basın Konseyi’nin devletten bağımsız bir kamu kurumu olarak gazetecilerin kendileri tarafından oluşturulması gerektiğinde ısrar etti. Cumhurbaşkanı gazetecilerle anlaştı ve kararnamenin Basın Konseyi’ne ait olan kısmını iptal etti. Böylece 15 Mart 2003 geldi. Aynı gün gazetecilerin ilk kongresinde Azerbaycan Basın Konseyi’ni kuran 180’den fazla medya kuruluşu böyle bir organ kurdu. Gazeteciler Basın Konseyi’nin kuruluşunu tarihi bir olay olarak nitelendirdi. Çünkü Basın Konseyi, bir özdenetim organının en yaygın şeklidir.
Bulgaristan Medya Geliştirme Merkezi İcra Direktörü Gazeteci Ognian Zlatev şunları söylerdi: “Basın Konseyi, özellikle basına güven ve itimat tesis etmek, medyada kalite standartlarını yükseltmek, devlet ve kamu otoritelerinin müdahalesini önlemek, gazetecilere açılan davaların sayısını azaltmak için önemlidir.”
Basın Konseyi’nin kuruluşu Azerbaycan’ın geçiş dönemine denk geldiği için faaliyetlerini ileri ülkelerin tecrübeleriyle karşılaştırmak doğru olmaz. Azerbaycan Basın Konseyi’nin 1916’da İsveç’te, 1936’da Norveç’te, 1953’te İngiltere’de ve 1956’da Almanya’da kurulan Ulusal Konseylere kıyasla çok genç olduğunu belirtmek isterim.
Konseyin ilk kongresinde ayrıca meslek etiği ihlallerini önlemek için gazetecilerin görev, hak ve sorumluluklarını tanımlayan 4 ilkeden oluşan “Azerbaycanlı Gazeteciler için Mesleki Davranış Kuralları” kabul edildi. Basın Konseyi, medyayı arındırmak adına önemli adımlar atmış ve bir takım sonuçlar elde etmiştir. Bunlardan biri de “raket gazeteciliği” ile mücadeledir. Basın Konseyi’nin kararına göre 2011 yılında 91 gazete ve gazetecinin adı kara listeye alındı. Basın Konseyi, kendisinin ve basın özgürlüğünü kötüye kullananların kesinlikle önüne geçmelidir. Pek çok kez dile getirilmese de hala istismar vakaları var. 2012 yılında, Konsey 685 itiraz aldı. Şikayetlerin 501’i medyada yer almakla ilgili. Basın Konseyi de medyanın reklamlarına özen göstermeli ve kendilerine ayrılan miktarı artırmaya çalışmalıdır. Ülkede yaklaşık 4 bin profesyonel gazeteci olmasına rağmen, resmi olmayan bilgilere göre 60 bin civarında kişi cebinde gazeteci kartı taşıyor. Azerbaycan Gazeteciler Birliği 1955 yılında kurulmuştur. Ayrıca, Ulusal Televizyon ve Radyo Konseyi bulunmaktadır.

Azerbaycan’da Medya ve sansür yasaları
6 Ağustos 1998’de milli lider Haydar Aliyev basında sansürü kaldırarak Azerbaycan’da ifade ve basın özgürlüğünün temellerini attı. Bu Düzen, Azerbaycan’ın demokratik bir toplum olarak uzun vadeli gelişimine ve basının canlanmasına güçlü bir ivme kazandırdı. Sansürün kaldırılmasından sonra, 1999 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “Kitle İletişimi Üzerine” Yasası ve diğer yasal düzenlemeler kabul edildi. Ulusal Televizyon ve Radyo Konseyi, Basın Konseyi, basının özdenetim mekanizması kuruldu. “Kamu Televizyonu Üzerine” yasası kabul edildi. Medya, Azerbaycan basınına yönelik sansürün kaldırılmasının, ulusal lider Haydar Aliyev’in ileri görüşlü bir politikası olduğunu da açıkça belirtiyor.
Azerbaycan Anayasasının 47. maddesi düşünce ve ifade özgürlüğüne adanmıştır ve herkesin ifade özgürlüğüne hakkı olduğunu belirtir.
Azerbaycan Cumhuriyeti Kitle İletişim Hukuku
Madde 1. Medya özgürlüğü:
Azerbaycan Cumhuriyeti’nde toplu bilgi ücretsizdir.
Medya özgürlüğü, devletin vatandaşların yasal olarak bilgi arama, elde etme, hazırlama, iletme, üretme ve yayma hakkını garanti altına almasına dayanır.
Kitle iletişim araçlarının kurulması, mülkiyeti, kullanımı, yönetimi, kitlesel bilgilerin araştırılması, elde edilmesi, hazırlanması, iletilmesi, üretilmesi ve yayılması, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kitle iletişim araçlarına ilişkin mevzuatında öngörülen durumlar dışında kısıtlanamaz.
Madde 7. Sansürün kabul edilemezliği :
Kitle iletişim araçlarının devlet sansürüne ve bu amaçla özel devlet kurumlarının veya pozisyonlarının oluşturulmasına ve finanse edilmesine izin verilmeyecektir. Bilgilerin veya röportajın yazarları olmadıkça, devlet kurumları, belediyeler, daireler, işletme ve kuruluşlar, kamu dernekleri, yetkililer ve siyasi partiler, yayınlanan bilgi ve materyallerin medyada yayılmasını talep etme veya yasaklama hakkına sahip değildir.
Sıkıyönetim sırasında, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “Sıkıyönetim hakkında” Yasası uyarınca, kitle iletişim araçlarının bilgi ve materyalleri askeri sansüre ve ayrıca kitle iletişim araçlarının özel faaliyet biçimlerine tabi olabilir. sıkıyönetim uygulanır.
Basın özgürlüğü, olağanüstü hal veya sıkıyönetim dönemlerinde bu koşulların uygulanmasına ilişkin şartlar ve usuller belirtilerek geçici olarak kısıtlanabilir.
Medya çalışanlarının dini aşırılığa karşı özel bir operasyon alanındaki faaliyetleri, operasyonu yürüten organ tarafından belirlenecektir.
Dini aşırılığa karşı özel bir operasyona ilişkin bilgiler, operasyonu yürüten organ tarafından belirlenen şekil ve hacimde kamuoyuna sunulmaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Medya Geliştirme Ajansı (MEDYA), Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 12 Ocak 2021 tarih ve 1249 sayılı “Azerbaycan Cumhuriyeti’nde medya reformlarının derinleştirilmesi hakkında” Kararnamesi ile kurulmuştur.
Azerbaycan’da muhalefet medyasının faaliyetleri üzerinde hükümet etkisi
Azerbaycan’da demokrasinin önemli unsurlarından biri olan ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması, özgür basının geliştirilmesi önceliklerden biridir. Ülkede hem hükümet, hem muhalefet hem de bağımsız medyanın varlığı, Azerbaycan’da düşünce, konuşma ve bilgi özgürlüğünün varlığını teyit ettiği gibi çoğulculuğun da bir göstergesidir. Yani Azerbaycan’da herhangi bir siyasi parti veya kuruluşa bağlı medya kuruluşları var.
Meydan TV, Kanal 13, Azadlık Radyosu kanalı, Amerika’nın Sesi ve başka İnternet kanalları muhalefet medyası olarak faaliyet göstermektedir.
Meydan TV yaratıcıları resmi hesablarından böyle bir iddiada bulunuyorlar.
“Azerbaycan’da yerel medyanın medya özgürlüğünün durumu yıldan yıla kötüye gidiyor. Mevcut hükümet medya pazarındaki siyasi ve ticari tekelini güçlendiriyor. Azerbaycanlıların çoğu sadece hükümet kontrolündeki medyadan bilgi alabilir. geniş izleyici kitlesi ağırlıklı olarak İlham Aliyev ve Eleştirel programları baskı altında ve çalışanları dayak, şantaj ve tutuklama ile tehdit ediliyor Meydan TV 15 Mayıs 2013’te uydu üzerinden sadece bir kez yayınlandı. . müdahale edildi ve yay önlendi. Meydan TV, Liberty Radyosu ve Azerbaycan Saati’nin uydu yayınının önündeki engeller hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. Yine de Meydan TV, Azerbaycan bölgelerinde ve Azerbaycan dışında yaşayan hemşehrilerimize uydu ve internet üzerinden yayınlanacak.
Kanal13 – Azerbaycan’da ilk İnternet TV. 10 Ekim 2008 tarihinden itibaren canlı olarak yayınlanacaktır. Kanal13 İnternet TV’nin web sitesinde pazar hariç her gün 10:00 – 22:00 saatleri arasında çeşitli programları canlı olarak izlemek mümkündür. Kanal13 ayrıca, kendilerini diğer mecralarda özgürce ifade etme imkânı bulamayan sivil toplum kuruluşları, insan hakları savunucuları, gençlik kuruluşları, kamu dernekleri ve diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ırk, dil, din, cinsiyet, milliyet veya siyasi bağlantı, eşit yayın süresi yaratır. Kanal13, facebook ve twitter adreslerinizden canlı olarak soru sorma imkanı ile dünyanın her yerinden izlenebilen çok interaktif bir televizyondur.

  Alasgar Mammadli, medya avukatı yazıyor : "1998'e kadar medyanın gelişiminde devlet sansürü vardı, ancak bağımsız medyanın gelişiminin yörüngesi belliydi. Özellikle medyanın ticari yönü gelişiyordu. 2002-2005 medya denetimi dönemiydi bence. Bu dönemde birçok medya kuruluşu satın alındı ve ekonomik bağımsızlıkları kaybedildi. 2005-2010'da diğer medya kuruluşları kontrol altında kaldı. Bana göre 2013 yılında Azerbaycan'da yabancı radyo istasyonlarının ve medya STK'larının kapatılması medyaya son ve ölümcül darbe oldu. Azerbaycan medyasında 2002'de başlayan düşüş takvimi bugün sıfıra yakın. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi ifade özgürlüğü ve medyada bilgiye erişim açısından da bir düşüş oldu. Şu anda tamamen özgür ve bağımsız yaşayabilen medya kuruluşlarının sayısı neredeyse tükenmiş durumda. Aslında, gerçek medyanın çoğu devlete, hükümet dallarına ve hükümete bağlı işadamlarına bağlıdır ve medyanın yalnızca küçük bir kısmı muhalefetin pozisyonunu savunmaktadır. Halihazırda mevzuatta birçok kısıtlayıcı norm bulunmaktadır. Azerbaycan'da karalama, gazetecilerin kendilerini ifade etmeleri için "demokrasinin kılıcı" olarak kafasını kesiyor ve yaygın olarak kullanılan bir norm haline geldi. Ekonomik açıdan, ülke önümüzdeki yıllarda çok iyi bir şey beklemiyor. Dolayısıyla medyanın ekonomik büyümesi beklenmiyor. Özgürlük söz konusu olduğunda, tahmin etmek zor. Çünkü medya zaten dirençli ve gelecekte toplumda var olan sorunlar ortadan kalkacak ve toplum kendi sorunlarıyla çalıştığında daha büyük sorunlar ortaya çıkacaktır."

Azerbaycanda devlet desteğinin medya üzerindeki etkisi
Birçok medya kuruluşunun tescili, ifade ve basın özgürlüğünün, fikir çoğulculuğunun gerçek bir göstergesi olarak sunulabilir. Yaklaşık 5.000 medya kuruluşu, yüzlerce bilgi portalı, 50 haber ajansı, 9 cumhuriyetçi, 1 uydu, 14 bölgesel, 14 kablolu TV kanalı, 14 radyo istasyonu, 30 İnternet sağlayıcısı, “az” bölgesinde 12.000 alanın tescili ve çoğunun başarılı bir şekilde işletilmesi, devletin medyaya karşı tutumunu analiz etmemizi sağlıyor.
22 Mart 2002’de Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Gazetecileri Koruma Komitesi -“Ruh” tarafından “Gazetecilerin Dostu” ödülüne layık görüldü ve son 10 yılda iki kez Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “Gazetecilerin Dostu” ilan edildi.
Gazeteci Meslek Ahlakı İlkeleri, gazetecinin topluma olan güvenini ve özgüvenini kaybetmemek için kimseden hediye kabul edemeyeceğini söylüyor. Kanunun 5. maddesine “Saflık” denir. Bu madde ayrıca bir gazetecinin işletmelerden, kuruluşlardan, siyasi grup ve partilerden, kişilerden hediye, ödül, hediye vb. alabileceğini açıkça belirtmektedir. satın alma hakkı yoktur. Malzemeyi hazırlamamak için onlarla anlaşma yapamaz.
Azerbaycan’daki bazı gazetecilere, en az üç yıllık deneyime sahip olmaları koşuluyla 2013’ten beri ev ödülleri veriliyor. Hükümet, evi verme amacının gazetecilere yardım etmek olduğunu vurgulamasına rağmen, Batı medyasında bu doğru bir strateji değil.
Organize suç ve yolsuzluğu araştıran projenin genel yayın yönetmeni Drew Sullivan, “Azadlık radyosu” ile reportajı zamanı gazetecinin hükümetten konut satın almasının etik standartları ihlal ettiğini söylemiştir. Pahalı bir hediye alan gazetecinin üstün niteliklerini – nesnellik ve eleştirel bağımsızlığı – sorguladığını söylemiştir: “Gazeteci böyle bir hediye aldığı andan itibaren statüsünü kaybeder ve hediyeyi aldığı kurumun halkla ilişkiler departmanının bir çalışanı olarak kabul edilir. Batı’daki hiçbir gazeteci böyle bir hediyeyi kabul etmeyecektir. Herkese, özellikle bir gazeteciye daire verilmesi, hükümette ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor. Bu durumda Batılı bir gazeteci, evin verilme amacının ne olduğunu araştırırdı”

  Azerbaycan basınının tarihini incelediğimizde, Çarlık ve Sovyet dönemlerinde güçlü sansüre maruz kaldığını ve çok zorlu yollardan geçtiğini görüyoruz. SSCB döneminde parti politikasının dışına çıkamayan basın, sonunda kısmen de olsa SSCB'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazandı. 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Cumhuriyeti basını da bir canlanma yaşıyor. Haydar Aliyev'in ve daha sonra İlham Aliyev'in iktidara gelmesiyle birlikte basınla ilgili yeni kanunlar, emirler ve kararnameler çıkarılmaya başlandı.
  21. yüzyıl bilgi teknolojisi çağıdır. Bu nedenle, medya ve ifade özgürlüğü, günümüzde herhangi bir devlet için en hassas konu olmalıdır. Bugün Azerbaycan'da demokratik değerlerin çiğnendiğini iddia edenler var, demokratik ilkelerin tam olarak gerçekleştiğini söyleyenler de var.
  Bir devletin demokratik geleneklere bağlılığını analiz etmek için önce medyayı analiz etmek gerekir. 30 yıldır bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Cumhuriyeti'nin demokratik ilkeler oluşturmaya çalıştığı bu analizden anlaşılmaktadır. Muhalefet medyasının faaliyetleri ile zaman zaman sorunlar yaşansa da bu sorunların belirli medya kuruluşlarının desteğiyle çözülmesi kaçınılmazdır. Deneyimler, herhangi bir demokratik ülkede, medya üzerinde baskılar ve öneriler olduğunu ve olmaya devam ettiğini göstermektedir.
  Gazetecilere "Onurlu Gazeteci" unvanı verilmesi, gazetecilere devlet tarafından barınma sağlanması ve benzeri bazı hediyeler Batılı demokratik değerlerle çelişmesine rağmen, Azerbaycan hükümeti medyayı desteklemek için bu tür adımların atıldığını vurgulamaktadır.
  147 yıllık tecrübeye dayanan Azerbaycan basını, demokratik ilkelerini zamanla güçlendireceği bir gerçektir.
  Onlie medyanın bir kolu olan sosyal ağlarda durum nispeten iyi. Hiçbir sosyal ağda sansür yoktur. Ayrıca bazı vatandaşların sosyal medyada paylaşımları nedeniyle tacize uğradığı ve kovuşturulduğuna dair haberler de var. Yine de Azerbaycan'da birçok sosyal platform faaliyet göstermeye devam ediyor ve birçok sosyal ağda çalışan gazeteciler sınır tanımadan konuşabiliyor.

Umud Orucoğlu
Atatürk Üniversitesi Gazetecilik
Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.