Manşet

Çin: Güney Çin Denizi’ndeki ABD Ordusu Barış İçin İyi Değil

Çin, ABD Donanması gemilerinin Güney Çin Denizi’nde işgal ettiği adalara yaklaşmasından defalarca şikayet etti.

ABD’nin bir ABD uçak gemisi grubunun tartışmalı su yoluna girmesinin ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Güney Çin Denizi’ne sık sık “kaslarını esnetmek” için gemi ve uçak gönderdiğini ve bunun barış için iyi olmadığını söyledi.
Her yıl trilyonlarca dolarlık ticaretin aktığı stratejik Güney Çin Denizi, uzun zamandır Pekin ile Washington arasındaki çekişmenin odak noktası olmuştur ve Çin, özellikle buradaki ABD askeri faaliyetlerinden öfkelenmiştir.


USS Theodore Roosevelt liderliğindeki ve üç savaş gemisinin eşlik ettiği ABD taşıyıcı grubu, “denizlerin özgürlüğünü” teşvik etmek için Cumartesi günü su yoluna girdi, dedi ABD ordusu, Joe Biden ABD başkanı olduktan birkaç gün sonra.


Dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian gazetecilere verdiği demeçte, ABD misyonuna yanıt vererek, “ABD, kaslarını esnetmek için Güney Çin Denizi’ne sık sık uçak ve gemiler gönderiyor” dedi.
“Bu, bölgede barış ve istikrara yardımcı olmuyor.”
Çin, ABD Donanması gemilerinin Vietnam, Malezya, Filipinler, Brunei ve Tayvan’ın birbiriyle yarışan iddialarının bulunduğu Güney Çin Denizi’nde işgal ettiği adalara yaklaşmasından şikayet etti.
Taşıyıcı grup, Çin’in iddia ettiği Tayvan’ın Çin hava kuvvetleri jetlerinin hava savunma tanımlama bölgesinin güneybatı kısmına saldırdığını bildirmesiyle aynı anda Güney Çin Denizi’ne girdi ve bu da Washington’dan endişeye yol açtı.

Çin, hava kuvvetlerinin ne yaptığı konusunda yorum yapmadı ve Zhao, savunma bakanlığına sorular yöneltti.
Tayvan’ın Çin’in vazgeçilmez bir parçası olduğu ve ABD’nin “tek Çin” ilkesine uyması gerektiği yönündeki Çin’in tutumunu yineledi.
Biden’ın yeni yönetimi, ABD’nin Tayvan’a olan bağlılığının “kaya gibi sağlam” olduğunu söylüyor.


Çoğu ülke gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin de Tayvan ile resmi diplomatik bağı yoktur, ancak demokratik adanın Çin’in öfkesine en önemli uluslararası destekçisi ve ana silah tedarikçisi konumundadır.

ARAB NEWS

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.