Manşet

Cezayir, Sahra’daki Nükleer Atıkların Sorumluluğunu Fransa’nın Üstlenmesi Gerektiğini Söyledi

Cezayir’in üst düzey askeri yetkilisi Bouzid Boufrioua, Fransa’yı 1960’larda yaptığı nükleer testlerden sonra Sahra’da kalan atıkların sorumluluğunu almaya çağırdı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın muharebe mühendisliği bölümünün başkanı Tuğgeneral Boufrioua, Cezayir’in Ordu Dergisi’nin Şubat sayısında yayınlanan röportajda yorum yaptı .

Fransız sömürge yetkilileri, 1960 ile 1966 yılları arasında Cezayir Sahrasında bir dizi nükleer test gerçekleştirdi. Toplam 17 test yapıldı. Cezayir’in devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları, Fransa’nın Sahra’daki nükleer atığının yerini açıklamasını talep ediyor.

Dergi, “Nükleer testlerinden altmış yıl sonra, Fransa hala nükleer atıklarının yerini açıklamayı ve radyasyonun neden olduğu hastalık kurbanlarını tazmin etmeyi reddediyor” dedi.

oufrioua, gelgitin bu tür sorunlara yol açtığına dikkat çekti. “7 Temmuz 2017’de, 122 BM Genel Kurulu üyesi devlet, nükleer silahların kullanımını yasaklayan yeni bir antlaşmayı onayladı.” Anlaşmanın “‘kirleten öder’ ilkesini açıkça ve açık bir şekilde tanıdığını; bu, uluslararası toplumun nükleer silahlı devletleri geçmişteki hatalarını düzeltmeye ilk defa çağırdığını” açıkladı.

Anlaşma geçen yıl Ocak ayında yürürlüğe girdi. Ancak Fransa, ABD, İngiltere, Rusya ve Çin gibi ülkeler anlaşmayı imzalamayı reddettiler. Bunlar, nükleer silahları kendilerine BM Güvenlik Konseyi’nin tek daimi üyeleri olma yetkisini veren ve her birinin herhangi bir kararı veto etme hakkına sahip olduğu devletlerdir.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.