Manşet

BM, Kıbrıs Görüşmelerine Türkiye, İngiltere ve Yunanistan ile Ev Sahipliği Yapacak

Birleşmiş Milletler Kıbrıs sorununun taraflarını Nisan ayı sonlarında Cenevre’de toplayacak.Bu toplantı, bölünmüş ada hakkındaki görüşmelerin kargaşa içinde çöktüğü 2017’den bu yana ilk kez olacak .

Kıbrıs, 1974’te Rumlardan esinlenen bir darbenin tetiklediği bir Türk işgalinden sonra güneyde Kıbrıslı Rum ile kuzeyde Kıbrıslı Türk arasında bölündü. Çatışma, NATO müttefikleri Yunanistan ve Türkiye arasında uzun süredir gerginliğe neden oldu ve etrafındaki potansiyel enerji kaynaklarını kullanma çabalarını karmaşık hale getirdi. Akdeniz adası.

Bu, Kıbrıslı Türkleri enklavlara zorlayan ve bir barışı koruma gücü gönderen güç paylaşım yönetiminin 1963’te parçalanmasının ardından adanın iki toplumu arasındaki şiddete atıfta bulundu.

Yönetiminin adanın tamamını temsil ettiği kabul edilen Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, “Katılım konusundaki güçlü kararlılığımı yineliyorum … böylelikle müzakerelerin yeniden başlaması için şartların oluşması ve bunun yararına işlevsel ve uygulanabilir bir çözüme ulaşılması için. her iki topluluk. “

Bu çözüm, iki tarafın geçmiş anlaşmalarına ve iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için Birleşmiş Milletler kararlarına dayanması gerektiğini söyledi.

Cenevre’deki toplantıda, Kıbrıs’ın 1960 bağımsızlık üzerine egemenliğinin garantörleri olan Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’den temsilciler de yer alacak.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.