Manşet

Biden’dan Trump’ın İsrailli İşadamına Uyguladığı Yaptırımları Gevşetmesini Tersine Çevirmeye Çağırıyor

Uluslararası hak grupları ve birkaç ABD’li milletvekili, Donald Trump’ın İsrailli madencilik patronu Dan Gertler’e uyguladığı yaptırımları hafifletmesini iptal etmeye çağırdı .

Ortak bir mektupta, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Oxfam ve diğer 28 grup ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i İsrailli işadamına uygulanan yaptırımların hafifletilmesini iptal etmeye çağırdı.

ABD Hazinesi, Gertler’i, bir milyar doları aşan değerli madencilik anlaşmalarını kazanmak için Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin eski Başkanı Joseph Kabila ile arkadaşlığını kullanmakla suçladı. Ona karşı yaptırımlar Aralık 2017 ve Haziran 2018’de uygulandı. Ancak, Beyaz Saray’daki son haftasında Trump, gizli bir hamleyle yaptırımları hafifletti.

Bu, hak grupları ve milletvekillerinde ısrar ediyor, ABD’nin yolsuzlukla mücadele çabalarını baltaladı ve Global Magnitsky yaptırım programı için tehlikeli bir emsal oluşturdu. Reuters’e göre imzacılar, hareketin “Kongolu ve diğer sivil toplum örgütleri ve aktivistlerinin eleştirel, zorlu ve bazen tehlikeli çalışmalarını” da engellediğini söylediler.

Biden yönetimini bu son dakika lisansını derhal incelemeye ve ilgili bilgilere tabi olarak kararı tersine çevirmeye çağırıyorlar. “ABD’nin, yolsuzluk iddialarının gelirlerine geçiş sırasında veya siyasi nedenlerle erişilmemesini ve engellenmemesini sağlaması gerekiyor.”

Demokrat Senatörler Cory Booker, Ben Cardin ve Dick Durbin Salı günü Yellen’i Gertler lisansını iptal etmeye çağırdı.

MEM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyicinizi kapatarak tekrar deneyin.