Biden, Trump’ın Eski Mısır Başbakanı İçin Dokunulmazlığını Askıya Aldı

Joe Biden yeni ABD yönetiminin ABD vatandaşı Mohamed Soltan’ın yasal gazeteci tarafından mahkemelere getirilen bir işkence durumunda eski Mısır Başbakanı Hazım el-Beblavi için dokunulmazlık talebini askıya aldı

Temmuz ayında, ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) icra kurulunda görev yapan El Beblawi’nin, kendisini işkenceden sorumlu tutmak isteyen bir ABD vatandaşı tarafından açılan federal bir davadan muaf olması gerektiğini ilan ett

 bunun, davayı engellemek amacıyla Mısır hükümetinin diplomatik baskısının ardından geldiğini söyledi.

Bu kararın ardından, birkaç ABD milletvekili ve insan hakları grubu, Mısır’ı Ortadoğu’daki stratejik ortaklıklarını zayıflatmakla tehdit ederek Trump yönetimine şantaj yapmakla suçladı.

Mısır-Amerikan vatandaşı Soltan , 2013 yılında Mısır’da barışçıl askeri karşıtı darbe protestolarına yönelik şiddetli baskınların ardından Mısır’da hapsedildi. ABD’nin büyük baskısı altında Mısır vatandaşlığından vazgeçmesi şartıyla serbest bırakıldı. .

O zamandan beri gözaltına alınmasını ve işkence görmesini protesto etmek için açlık grevi başlatan Soltan, Mısırlı yetkililerin babası ve diğer aile üyeleri de dahil olmak üzere diğer tutuklulara yönelik suiistimallerini dile getiriyor .

Sultan, Haziran 2020’de El Beblawi’ye karşı dava açarak onu Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Al-Sisi, Genel İstihbarat Teşkilatı başkanı eski ofis yöneticisi Abbas Kamel ve İçişleri Bakanlığı’nın üç eski lideri ile birlikte “kendisine işkence etmekle suçladı. Tora Hapishanesinde “.

MEM

Exit mobile version